Ліван заарештував судно, яке може перевозити крадене українське зерно

Неділя, 31 липня 2022, 14:52 -
 
getty images

Ліван наклав арешт судно, завантажене ячмінним і пшеничним борошном, на час розслідування щодо походження вантажу, яке могло бути вкрадене російськими окупантами в Україні.

Про це пише Bloomberg з посиланням на ліванського генпрокурора Гассана Уейдата.

Посольство України в Бейруті повідомило, що судно було завантажено у Феодосії в окупованому Росією українському Криму, і що вантаж походить із окупованих Росією територій на Запоріжжі та Херсонщині.

Вантажне судно Laodicea прибуло до Тріполі на півночі Лівану 27 липня, згідно з даними відстеження суден. Воно перебуватиме під арештом, поки Ліван проводить розслідування походження вантажу, сказав Уейдат у коментарі Bloomberg.

Реклама:

Згідно з європейською базою даних Equasis, зареєстрованим власником судна є Syria Mar Shipping Ltd. У 2015 році США наклали санкції і на цю компанію, і на судно через зв’язок із сирійським урядом Башара Асада.

Як повідомляє Arab News з посиланням на посольство України в Лівані, на судні було борошна вагою 10 тисяч тонн. У коментарі виданню оператор судна, турецька трейдингова компанія Loyal Agro заявила, що воно нібито прямувало до Сирії, проте зупинилося у Лівані, аби відвантажити 5 тисяч тонн борошна.

Раніше Ліван імпортував більшу частину своєї пшениці з України, але поставки зупинилися через вторгнення Росії та блокаду основних чорноморських портів.

Реклама:

Як у Twitter раніше повідомило міністерство закордонних справ Лівану, органи влади зараз оглядають судно, і країна ще "не змогла визначити походження вантажу, які воно перевозить".

"Laodicea" ( "Лаодіка", IMO: 9274343 (SY) — одне з трьох сирійських суден, що перевозять крадене окупантами українське зерно.

Читайте більше: Окупанти крадуть українське зерно: поіменний список мародерів

Украв, вивіз, у Москву. Як окупанти намагаються продати крадене українське зерно іншим країнам

Нагадуємо:

Міністр агрополітики Микола Сольський допускає, що Україна може закрити доступ Сирії до українського зернового експорту через купівлю країною награбованого росіянами українського зерна.

Зерно, яке російські окупанти крадуть в українських фермерів на тимчасово окупованих територіях, серед іншого вивозиться в Сирію, куди агресор відправив вже 100 тисяч тонн пшениці вартістю 40 млн доларів.

У Мінагрополітики кажуть, що росіяни викрали близько 500 тис тонн зерна – третину обсягу, що перебуває на окупованих територіях. Частину цього зерна вони спробували "проекспортувати" до Єгипту.

Реклама: