НБУ "надрукував" 240 мільярдів від початку повномасштабної війни

Середа, 27 липня 2022, 14:58

Національний банк провів емісію додаткових 15 млрд грн шляхом викупу державних облігацій, таким чином з 24 лютого регулятор "надрукував" 240 млрд грн.

Про це йдеться в даних НБУ, перша заступниця голова регулятора Катерина Рожкова в ході дискусії "Чи буде новий банкопад", організованої CASE Україна за підтримки Економічної правди.

Так, на 27 липня портфель ОВДП Національного банку становить 543,61 млрд грн. За даними регулятора, додаткова емісія обсягом 15 млрд грн була проведена у пʼятницю, 22 липня.

Зауважимо, що після підвищенням Нацбанком облікової ставки до 25%, Мінфін змінив ставки, за якими регулятор купує державні облігації. Так, замість фіксованих на той час 11% річних, дохідність для НБУ "відпустили". Така ставка змінюватиметься впродовж терміну виплат за ОВДП перед Нацбанком. Наприклад, якщо купонний період – 3 місяці, на початок яких облікова ставка становить 25%, а на кінець – 15%, Мінфін платитиме середню між ними ставку. 

Реклама:

Читайте також: Уряд хоче, щоб НБУ друкував ще більше грошей та ще і щороку. Чим це загрожує?

Нагадуємо:

Міністерство фінансів на аукціоні 26 липня залучило до держбюджету 9,8 млрд грн від розміщення військових облігацій - за 1,2-річними облігаціями в гривні ставки підвищили до 16%.

Реклама:

Після стрімкого підвищення Нацбанком облікової ставки з 10% до 25% регулятор очікував від Мінфіну відповідного зростання ставок за держоблігаціями аби, зокрема, підвищити привабливість гривневих активів. Проте Міністерство відмовлялося це робити і заявляло, що державні облігації є інструментом підтримки країни, а не максимізації інвестиційного прибутку.

Із початком великої війни уряд прийняв рішення здійснити державні внутрішні запозичення на суму 400 млрд грн шляхом поетапного випуску військових облігацій, покупцем яких виступить Національний банк.

Реклама: