Мінфін: Рішення про облікову ставку не має впливу на дохідність наших облігацій

Середа, 15 червня 2022, 15:22 -

У Мінфіні знову заявили, що зараз державні облігації є інструментом підтримки країни, а не максимізації інвестиційного прибутку.

Про це заявив урядовий уповноважений з питань управління держборгом Юрій Буца під час воркшопу для іноземних інвесторів на тему внутрішнього державного боргу.

До початку повномасштабної війни в Україні державні облігації користувалися значним інтересом зі сторони іноземних інвесторів.

За словами урядового уповноваденого, Україна сподівається повернутися до повноцінного функціонування внутрішнього ринку капіталу після перемоги у війні.

Реклама:

"До війни нашою метою було продовження середнього строку до погашення нашого боргу, але зараз у нас немає такої можливості. Нашим пріоритетом зараз є забезпечення повного реінвестування внутрішнього боргу, як у гривнях, так і в валюті", - зазначив Буца.

За його словами, Мінфін спостерігає значний інтерес до військових облігацій з боку громадян. Найбільші інституційні учасники надали роздрібним клієнтам доступ до ринку. Індивідуальних інвесторів на даний момент близько 85 000.

"З початку війни ми зберегли дохідність наших облігацій на довоєнному рівні. Ми переконані, що нині державні облігації є інструментом підтримки країни, а не максимізації інвестиційного прибутку. Механізм визначення ціни на вторинному ринку наразі не працює і відповідно в нас немає цінових індикаторів. Тому військові ОВДП залишиться частково гуманітарним і частково комерційним інструментом.

Історично не було будь-якої сильної кореляції між дохідністю ОВДП та обліковою ставкою НБУ, крім найкоротшого кінця кривої дохідності, тому рішення про облікову ставку не має впливу на дохідність наших облігацій.

Нашою ціллю є максимальна економія коштів державного бюджету, і ми не можемо дозволити собі збільшувати вартість обслуговування державного боргу і витрачати на це кошти, які необхідно потратити на фінансування армії. Ми збережемо криву дохідності на довоєнному рівні, а аукціон минулого вівторка показав, що попит залишається значним", - зазначив Буца.

"Погашення зовнішнього боргу є відносно рівномірним. У нас криза, яка повністю спричинена війною. Для нас важливо зберегти доступ до міжнародних ринків капіталу після війни, оскільки ми очікуємо, що приватні інвестори візьмуть участь у відбудові української економіки", - резюмував він.

Нагадаємо:

Мінфін залишив фіксованими ставки за військовими облігаціями і на аукціоні 14 червня залучив майже 5,46 млрд грн.

Цей аукціон став другим після стрімкого підвищення облікової ставки Національного банку до 25%. Попри заклики фінансового регулятора підвищити ставки за військовими ОВДП до ринкових, Мінфін стверджує, що вони є передусім благодійним інструментом для підтримки бюджету, тож залишає ставки фіксованими.

Минулого тижня це призвело до того, що на аукціоні було залучено лише 810 млн грн – найменше від початку повномасштабного вторгнення. 

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут

Реклама: