Інвестори отримали валютні виплати за євроборгом РФ “в останній момент”: що далі

Вівторок, 3 травня 2022, 16:54 -
 
getty images

Доларові виплати Росії за двома випусками облігацій, невиконання яких ознаменував би перший зовнішній дефолт РФ з початку 20 століття, зрештою дійшли до тримачів боргу.

Про це повідомляє Bloomberg.

Таким чином Росії зрештою вдалося уникнути дефолту за добу до кінця грейс-періоду, який закінчувався в середу. Загалом РФ повинна була погасити  649,2 млн доларів. Раніше, 6 квітня, Мінфін РФ заявив, що переказав кошти для виплати купонного доходу та погашення єврооблігацій в рублях, адже банк-кореспондент не дозволив проводити виплату у доларах. 

Агентство зауважує, що попри проходження платежу в останні години, протягом наступних тижнів Росії може бути складніше здійснювати такі боргові виплати.

Реклама:

Раніше Reuters повідомляв, що за умови погашення Росією цих боргів увага зосередиться на двох подіях наприкінці травня.

Перше – це 25 травня, коли втрачає дію виняток з санкцій США, яким заборона транзакцій не поширюється на обслуговування зобов'язань, випущених до 1 березня 2022 року. 

Згодом Мінфін США також заборонив Росії проводити доларові платежі за державним боргом із рахунків російських установ в американських банках.

Друга дата – 27 травня, коли РФ має виплатити купони за доларовими облігаціями, випущеними в 2016 році, і єврооблігаціями, випущеними в 2021 році. Оплата за єврооблігаціями може бути здійснена в рублях в крайньому випадку, але в доларових облігаціях такого положення немає.

Це пов’язано з тим, що після хвилі санкцій внаслідок анексії Росією українського Криму, агресор у контрактам вказував рублі як резервну валюту виплат за зовнішнім боргом з 2018 року.

Нагадуємо:

Росія за тиждень до закінчення пільгового періоду виплатила купони за єврооблігаціями із погашенням у 2022 та 2042 році у доларах, як того вимагають контракти.

Йдеться про два випуски єврооблігацій: Росія-2022 та Росія-2042. За першим випуском, 70% боргу за яким РФ напередодні викупила за рублі, країна повинна була виплатити як купонний дохід, так і погасити номінальну вартість паперів. За другим випуском йшлося лише про виплату купонного доходу.

Зовнішній борг РФ та її компаній сягає 150 млрд доларів. При цьому виплатити їх для країни проблематично – Західні санкції заморозили 350 млрд доларів її золотовалютних резервів, що становить близько 60% їхнього обсягу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: