Захід заморозив 60% російських резервів, але країну живить енергоімпорт ЄС

Вівторок, 5 квітня 2022, 23:59 -

Західні санкції заморозили 350 млрд доларів російських золотовалютних резервів, що становить близько 60% їхнього обсягу, але агресор далі може підтримувати рубль коштом від поставок у ЄС газу та нафти.

Про це повідомляє Guardian.

Цифру у 350 млрд доларів оприлюднила міністерка закордонних справ Британії Ліз Трасс у ході візиту до Варшави, столиці Польщі. Загальний обсяг російських резервів оцінюється у 604 млрд доларів.

Таким чином після західних санкцій, спрямованих на Центробанк РФ та Фонд національного багатства, РФ не може використовувати більшу частину золотовалютних резервів для підтримки рубля.

Реклама:

При цьому резерви падають – російський центральний банк оголосив, що його резерви впали з лютого і початку війни на 38,8 млрд доларів до 604,4 млрд доларів на 25 березня.

З огляду на це, Росії знадобиться менше року, щоб вичерпати решту валютних резервів, до яких вона може отримати доступ. Але на практиці Росія використовує кошти, отримані в результаті закупівлі російського газу в Європі через Газпромбанк, для отримання іноземної валюти і підтримки рубля.

Третина російського експорту вугілля спрямовується в Європу до країн економічного співробітництва та розвитку. Німеччина, Нідерланди, Туреччина та Польща разом отримали 24% всього російського експорту вугілля в 2021 році. 

З лютого ЄС витратив 710 мільйонів євро на російське вугілля, 9,6 мільярдів євро на російський газ і 8,8 мільярдів євро на російську нафту за даними групи Europe Beyond Coal.

Але вводити ембарго на газ блок не зміг навіть після Бучанської різанини, яку влаштували росіяни на Київщині. Щодо вугілля, то у вівторок блок анонсував ембарго на нього. Тобто найменшої частини енергетичного експорту РФ. Також очікуються санкції на російську нафту.

Нагадуємо:

Міністерство фінансів США не дозволить Росії проводити доларові платежі за державним боргом із рахунків російських установ в американських банках.

Євросоюз повідомив про п’ятий пакет санкції проти РФ у відповідь на звірства у Бучі, до якого увійшло вугільне ембарго проти агресора та заборона транзакцій з чотирма чільними російськими банками. Натомість консенсусу щодо нафти та газу країни так і не дійшли.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: