"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Shell веде переговори з індійським консорціумом щодо продажу своєї частки в "Сахалін-2" – ЗМІ

Четвер, 26 травня 2022, 15:18 -

Нафтогазова компанія Shell веде переговори з консорціумом індійських енергетичних компаній щодо продажу своєї частки у заводі з виробництва скрапленого природного газу ("Сахалін-2") в РФ.

Про це пише Reuters із посиланням на 3 джерела.

"Індія - третій у світі імпортер і споживач нафти - вже активізувала закупівлі російської нафти з початку конфлікту в лютому, скориставшись великими знижками в той час, коли світові ціни на нафту піднялися", - нагадує агентство.

За словами джерел видання, Shell нещодавно почала переговори з групою індійських компаній, включаючи ONGC Videsh і Gail, щодо своєї частки в 27,5% у заводі СПГ "Сахалін-2".

Реклама:

У Shell відмовилися від коментарів. ONGC, Gail та інші державні індійські компанії не відповіли на запит Reuters про коментар.

"Переговори слідують за планами британської компанії вийти з усіх російських підприємств на тлі виходу західних компаній з країни через санкції у відповідь на вторгнення РФ в Україні. Індія прямо не засудила дії Москви.

За даними Міжнародного енергетичного агентства, Індія скупила дешеву російську нафту, довівши свою частку в експорті російської нафти приблизно до 10% з нуля з початку цього року", - додає Reuters.

Уряд Індії також попросив державні енергетичні компанії розглянути можливість покупки російських активів у європейських нафтових компаній, включаючи BP, писало Reuters минулого місяця.

При цьому, наразі незрозуміло, чи приведуть переговори між Shell та індійським консорціумом до угоди, вартість якої залишається неясною після того, як Shell списала свої російські активи.

Раніше найбільший у світі трейдер скрапленого газу після рішення піти з РФ списав 3,9 млрд дол.

За словами джерел, будь-яка угода про продаж також потребує схвалення Москви.

Наразі Shell не веде перемовини з іншими компаніями, у тому числі китайськими енергетичними групами.

Нагадаємо:

Енергетичний гігант Shell заявив, що виконавчі директори, управлінський та технічний персонал Shell покинули російський нафтогазовий проєкт "Сахалін-2".

Повідомлялось. що китайські державні енергетичні гіганти Cnooc, CNPC і Sinopec спільно ведуть переговори щодо придбання частки Shell у спільному з "Газпромом" нафтогазовому проєкті "Сахалін-2".

Нафтогазовий гігант Shell повністю зупиняє купівлю нафти з Росії на спотовому ринку, а також працює над тим, аби повністю виключити російську нафту з поставок.

Також компанія поетапно вилучатиме нафтопродукти, трубопровідний газ та СПГ з російського ринку. Тобто, фактично, згорне мережу АЗС в країні.

Британський енергетичний гігант Shell почав відкликати персонал зі своїх спільних підприємств з російським ПАТ "Газпром" у рамках плану виходу з РФ у відповідь на війну в Україні.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.

Реклама: