Загострення у газовій війні та конфіскація російських активів: підсумки на економічному фронті

Четвер, 12 травня 2022, 22:55 -
 
getty images

Те, що газ для Росії — це не спосіб заробітку, а політична зброя, українці знають вже давно. Газовий шантаж, який щодо України чинила російська влада на очах у всього світу так і не зміг стати уроком для країни Європи. І тепер їм доводиться на власній шкірі відчувати всю "надійність" РФ як постачальника.

Зменшення обсягів продажу газу вдарить й по самій Росії. Зокрема через те, що ЄС досі не може наважитися на запровадження нафтового ембарго. Тривалі дискусії навколо енергетичних санкцій проти РФ дають агресору впевненість у безкарності за його вчинки.

Тим часом в Україні вирішили самостійно шукати джерела для покриття збитків, які завдала російська агресія. Зокрема, там планують націоналізацію активів громадян та компаній агресора.

Новий газовий шантаж

Через загострення на фронті Україна втратила контроль над газовимірювальною станцією "Сохранівка". Через неї проходить третина всього газу, який Росія постачає до Європи через українську ГТС.

Реклама:

Втрата контролю через війну — це форс-мажорна обставина, тож Україні довелося тимчасово зупинити близько третини транзиту та запропонувати Газпрому перенести недоступні потужності на інші напрямки, зокрема на "Суджу". Російський газовий монополіст від цього відмовився.

Як наслідок, на українському напрямку постачання російського газу Європа втратила значну частину свого блакитного палива.

Однак Росія не зупинилася на цьому і вже пригрозила перекрити весь транзит газопроводом Ямал-Європа, що проходить через Білорусь та Польщу. Все через те, що проти компанії, яка володіє польською частиною газогону, Росія запровадила свої санкції.

"Встановлено заборону на здійснення угод та платежів на користь осіб, які перебувають під санкціями, зокрема, для "Газпрому" це означає заборону на використання газопроводу, що належить компанії EuRoPol GAZ, для транспортування російського газу через Польщу", - заявив офіційний представник Сергій Купріянов.

Щоправда, німецький енергетичний регулятор вже встиг підготуватися до перекриття Ямальського газогону. У заяві агентству Reuters йдеться, що припинення потоків газу через "Ямал" не поставить під загрозу постачання до Німеччини, тому що "протягом кількох тижнів цим трубопроводом практично не йде газ до Німеччини".

Цікаво, що перекриття "Ямалу" стало наступним ударом Газпрому по Польщі. До цього Росія зупинила постачання газу цій країні, але залишила транзит до Німеччини.

Ще одна країна, якій Росія погрожує відключенням газу — Фінляндія. Ці погрози дивно співпали у часі з оголошенням фінами рішення про приєднання до НАТО.

Фінляндія одна з найбільш залежних від постачання російського газу країн Європи. У разі припинення постачань у країни виникнуть серйозні проблеми у промисловості, зокрема харчовій.

Рішення відключити Фінляндію від газу у Росії пояснюють відмовою від оплати за газ у рублях.

І поки фіни, поляки та болгари демонструють дивовижну витримку та солідарність щодо агресора, відмовляючись порушувати європейські санкції та платити за газ рублями, близько 20 європейських компаній вже відкрили рублеві рахунки для торгівлі з Газпромом.

ЄС досі остаточно не дав оцінки того, чи новий рублевий механізм від Кремля порушує санкції блоку. Водночас прем’єр-міністр Італії Маріо Драґі заявив на пресконференції у середу, що компанії зможуть платити за газ рублями без порушення санкцій.

Удар по фінансам

Тим часом російські банки потерпають від західних санкцій: їхні активи заморожують, а у деяких країнах навіть конфісковують.

Так, до світової кампанії із заморозки активів найбільших російських банків доєдналася Японія. Зокрема, країна заморозила активи "Сбєрбанку" та "Альфа-банку" за вторгнення РФ до України. Такий крок змусить японські компанії шукати альтернативні способи врегулювання платежів для продовження бізнесу в РФ.

Крім цього, Токіо заборонить японським приватним особам і компаніям робити нові інвестиції в Росії, які дадуть їм 10 і більше відсотків. Під заборону також підлягають позики зі строком погашення більше одного року.

Водночас в Україні вирішили піти ще далі та взагалі націоналізувати те, що залишилося від "дочок" "Сбєрбанку" та "ВЕБ РФ" на території країни. РНБОУ та Верховна Рада погодили рішення, яким до державної власності переходять усі високоліквідні активи "МР Банку" та "Промінвестбанку", а також права цих банків на вимоги за кредитами українських державних компаній.

Загалом мова йде про активи на суму 26 млрд грн, які перейдуть до державної власності та працюватимуть на користь України.

Крім цього український парламент погодив закон, який дозволить націоналізувати майно росіян та білорусів. Закон запроваджує новий вид санкції – стягнення в дохід держави активів, що належать фізичній або юридичній особі, а також активів, якими така особа може прямо чи опосередковано розпоряджатися.

Йдеться про повне позбавлення майна, а не обмеження права розпоряджатися ним (як класичні санкції). Тому застосовуватися така сувора міра буде лише в період дії правового режиму воєнного стану і стосуватиметься тих осіб, щодо яких попередньо вже були застосовані санкції у вигляді блокування активів.

Конфісковані активи будуть використані для посилення обороноздатності та відновлення України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: