"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Вже 20 європейських компаній відкрили рублеві рахунки для оплати газу РФ

Четвер, 12 травня 2022, 14:11 -
 
getty images

Ще десять європейських компаній відкрили рублеві рахунки для оплати російського газу, причому, за словами прем’єра Італії, найбільший імпортер газу Німеччини вже розрахувався в рублях.

Про це повідомляє Bloomberg

Таким чином вже 20 європейських компаній відкрили рублеві рахунки у російському Газпромбанку. Зазначається, що ще 14 клієнтів попросили надати документи, необхідні для їх відкриття, розповів агентству наближений до Газпрому співрозмовник.

ЄС досі остаточно не дав оцінки того, чи новий рублевий механізм від Кремля порушує санкції блоку. Водночас прем’єр-міністр Італії Маріо Драґі заявив на пресконференції у середу, що компанії зможуть платити за газ рублями без порушення санкцій.

Реклама:

"Більшість імпортерів газу вже відкрили рубльовий рахунок у "Газпрому", – заявив він і додав, що найбільший імпортер газу Німеччини вже розрахувався в рублях. 

За словами співрозмовника Bloomberg, кількість клієнтів, які розрахувалися в рублях, залишається на рівні чотирьох, як і минулого місяця. За його словами, платежі від інших покупців мають надійти пізніше цього місяця.

Нагадуємо:

"Газпром" надіслав листа своїм європейським клієнтам і намагається запевнити, що вони можуть платити за газ у рублях без порушення санкцій.

У ньому компанія повідомила, що новий наказ Кремля виключає можливість залучення до розрахунків "третіх осіб". Схоже, що така процедура виключає центральний банк, залучення якого означало би порушення санкцій. 

Проте наразі неясно, чи буде достатньо таких роз’яснень, аби переконати ЄС. Блок заявляє, що відкриття рахунку в рублях, чого вимагає Кремль, і взаємодія з центральним банком порушить санкції. 

Президент РФ Владімір Путін наприкінці березня підписав указ щодо оплати країнами Євросоюзу газу в рублях.

Водночас указом передбачено "план Б", аби не втратити газові доходи бюджету – урядова комісія з іноземних інвестицій може видавати дозволи на оплату газу не в рублях.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: