У Світовому банку сказали, що Росія та Білорусь перебувають на "території дефолту"

Середа, 9 березня 2022, 21:49

Головний економіст Світового банку Кармен Рейнхарт заявила, що Росія та Білорусь близькі до дефолту з огляду на масштабні санкції, введені проти їхньої економіки Сполученими Штатами та їхніми союзниками.

Про це вона заявила агенції reuters.

"І Росія, і Білорусь перебувають на межі дефолту", - сказала Рейнхарт. "Вони ще не оцінюються агентствами як такі за умовчанням, але дуже близькі".

Близько половини суверенних облігацій Росії у твердій валюті належать іноземним інвесторам, і 16 березня Москва має виплатити 107 мільйонів доларів у вигляді купонних виплат за двома облігаціями. Російські корпорації мають непогашені міжнародні облігації на суму трохи меншу за 100 мільярдів доларів.

Реклама:

За даними Банку міжнародних розрахунків, іноземні банки мають вкладення Росію у сумі трохи більше 121 мільярда доларів, причому більшість цієї суми посідає європейських кредиторів.

"Я турбуюся про те, чого не бачу", - сказала Рейнхарт. "Фінансові установи добре капіталізовані, але балансові звіти часто непрозорі... Існує проблема дефолтів російського приватного сектору".

Нагадуємо:

Рейтингове агентство Fitch слідом за Moody’s обвалило кредитний рейтинг Росії з В до С – тобто до переддефолтного стану.

Пільговий період за російськими зовнішніми облігаціями 2023 та 2043 років закінчується 15 квітня. Шанси РФ здійснити виплати дедалі менші, і протермінування в квітні означатиме дефолт, "як у Венесуелі".

Агентсво Moody's змінило суверенний кредитний рейтинг РФ з B3 до Ca. Тепер Росію відділяє лише одна сходинка від дефолту.

Виплати за суверенними облігаціями Росії нерезидентам залежатимуть від санкцій, запроваджених Заходом, заявили в Мінфіні РФ. Це викликало побоювання технічного дефолту щодо єврооблігацій на десятки мільярдів доларів.

Президент Росії Владімір Путін підписав указ, яким дозволив Росії виплачувати рублями всі борги перед США, країнами ЄС та іншими країнами, які наклали проти РФ санкції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: