У західних банків є три шляхи "на вихід": хто далі фінансує агресора

П'ятниця, 18 березня 2022, 13:16

Західні банки з найбільшими активами в РФ, які управляють 57,2 млрд дол у Росії, розглядають шляхи обережного виходу з країни-агресора.

Про це повідомляє Financial Times.

Банками з найбільшими активами є:

  • Société Générale: 15 тис співробітників, 18 млрд дол активів в РФ, 3,1 млн клієнтів та 200 відділень;
  • Raiffeisen: 9,4 тис співробітників, 22,9 млрд дол активів в РФ, 4,2 млн клієнтів та 132 відділення;
  • UniCredit: 4 тис співробітників, 7,4 млрд дол активів в РФ, 2 млн клієнтів та 70 відділень;
  • Citigroup: 3 тис співробітників, 8,9 млрд дол активів в РФ, 0,5 млн клієнтів та 15 відділень.

Разом вони володіють активами в РФ на 57,2 млрд дол. Кремль погрожує західним компаніям арештами керівників за критику уряду та конфіскацією активів.

Реклама:
 
Банки з найбільшими ризиками в Росії
ft

"Це катастрофічна зміна парадигми. Як може будь-яка авторитетна міжнародна компанія продовжувати вести там бізнес?" – сказав Стівен Фішер, колишній керівник Citi в Україні, який працював у Москві та Києві двадцять років до 2018 року.

"Якщо Росія має кредитний дефолт, корпорації не можуть вести бізнес, а російські споживачі не можуть використовувати (західні) кредитні картки, то кого залишається обслуговувати?" – спитав він.

Керівники західних банківських груп розглядають три сценарії для майбутнього своїх банків, але наразі складно зрозуміти, що означатиме для бізнесу кожна з опцій.

  • Продаж активів вважається найкращим сценарієм для банків, адже це може вберегти їх від великих фінансових втрат. Проте знайти покупця на прийнятних умовах на тлі санкцій та фінансової ізоляції буде вкрай непросто.
  • Повне закриття означає, що тисячі людей втратять роботу, а банк втратить тисячі корпоративних клієнтів. Отже, керівникам потрібно зважувати всі наслідки та складність виходу групи з країни.
  • Націоналізація позбавить керівників від проблеми вибору, але розглядається лише як "критичний сценарій". Цей варіант буде негативно сприйнятий акціонерами.

Нагадуємо:

Найбільші американські банки з Волл-стріт заявили про повний вихід з Росії. Серед них JPMorgan та Goldman Sachs Group Inc.

Citigroup заявила, що згорне роботу за кількома напрямками та не залучатиме нових клієнтів, але працювати продовжить.

Raiffeisen Bank International після заяв про те, що виходити з РФ не буде, повідомив, що "оцінює всі стратегічні варіанти" майбутнього банку в РФ включно з виходом з російського ринку.

Це один з небагатьох західних банків, який розширився в РФ після анексії українського Криму у 2014 році.

Банк UniCredit розглядає варіант припинення діяльності в РФ у рамках термінового перегляду свого бізнесу в країні-агресорі.

Банківська група Societe Generale (ALD, Росбанк, "Русфинанс") попередила, що її можуть позбавити бізнесу в Росії. Активи групи в цій країні становлять майже 20 млрд дол.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: