Україна може почати експорт зеленого водню до 2024 року – міністр

Четвер, 21 жовтня 2021, 13:31
 
unsplash

Україна може почати експортувати зелений водень до Євросоюзу до 2024 року.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на слова міністра закордонних справ Дмитра Кулеби у ході Форуму асоціацій.

Загалом водень можна отримувати за допомогою газу чи вугілля, проте "зеленим" називають такий, що виготовляється за допомоги відновлюваних джерел енергії. 

Кулеба зазначив, що проєкти з виробництва та постачання зеленого водню з України до ЄС вже запущені, і до 2024 року "ми зможемо запустити перші експортні поставки". 

Реклама:

За словами міністра, виробництво і постачання водню є стратегічними питаннями. 

Раніше Кулеба заявляв, що Україна у відносинах з Німеччини може зайняти місце Росії, коли йдеться про енергетичну співпрацю, саме завдяки зеленому водню.

Крім того, у липні 2020 року ЄС визначив Україну своїм пріоритетним партнером у реалізації Європейської водневої стратегії та постачанні новітнього енергетичного ресурсу на європейський ринок. 

Нагадуємо:

Чотири європейські компанії газової інфраструктури об’єднують зусилля для створення водневої магістралі через Центральну Європу – він з’єднає Україну з Німеччиною через Чехію та Словаччину.

Рада нацбезпеки доручила урядові розглянути можливість створення нового водневого продуктопроводу Україна – ЄС та оцінити залучення інвестицій для цього.

У Держенергоефективности повідомили, що, відповідно до цілей Енергетичної стратегії України на період до 2035 року щодо встановлення потужностей ВЕС та СЕС, середньорічне виробництво "зеленого" водню може скласти 5,5 млрд нм3.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: