Україна зможе виробляти понад 5 мільярдів кубічних метрів водню на рік – Держенергоефективності

Понеділок, 29 березня 2021, 17:24
 

Україна має потенціал для середньорічного виробництва "зеленого" водню на рівні 5,5 млрд кубометрів – та передусім потрібно розробити відповідне законодавство.

Про це повідомляє Держенергоефективності з посиланням на слова т.в.о. відомства Костянтина Гури.

Зазначається, що експерти Європейської економічної комісії ООН за підтримки Міненерго та Держенергоефективності провели дослідження потенціалу водневих технологій в Україні. Результати засвідчили доцільність запровадження водневої економіки, широкі можливості для цього, а також вигоду від інфраструктури, з’єднаної з ЄС.

У відомстві повідомили, що, відповідно до цілей Енергетичної стратегії України на період до 2035 року щодо встановлення потужностей ВЕС та СЕС, середньорічне виробництво "зеленого" водню може скласти 5,5 млрд нм3.

Реклама:

Така потужність зможе забезпечити гнучкість роботи енергосистеми, декарбонізацію промисловості та транспортного сектору, а також довгострокове зберігання електроенергії.

Водночас у Держенергоефективності вказали на кроки, які необхідно виконати в рамках Стратегії розвитку водневої енергетики в Україні до 2050 року:

  •  розробка законодавства та стандартів з виробництва, транспортування, зберігання та використання водню;
  •  розробка стимулів;
  •  реалізація пілотного проєкту з виробництва "зеленого" водню;
  •  розвиток інфраструктури транспортування водню.

Нагадуємо:

Виробництво та постачання водню в Європу є одним із головних пріоритетів для України, для цього розглядають переобладнання трубопроводу "Дружба", яким наразі Росія транспортує газ.

Раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба окремо визначав потенціал виробництва в Україні зеленого водню та синхронізацію нашої держави з курсом Європейської зеленої угоди, яка відкриває нові можливості у сфері відновлюваної енергетики.

Можливість виробництва водню з використанням зайвої електроенергії в системі з метою його подальшого експорту в ЄС також є одним із пріоритетних кроків уряду у сфері енергетики згідно "Векторам економічного розвитку 2030".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: