В уряді прогнозують інфляцію до 8% за підсумками року

Середа, 7 липня 2021, 15:15
 

В уряді прогнозують близько 4% росту економіки в цьому році, а інфляція залишиться у межах прогнозованих тенденцій - до 8%.

Про це під час виступу на форумі "Україна 30. Міжнародна політика" заявив перший віце-прем'єр - міністр економіки Олексій Любченко.

"З початку 2020 року українська економіка опинилась у новій системі координат, пов’язаних із глобальною пандемією COVID-19. Ми розуміємо, що вже зараз стрімко відбувається формування нової глобальної "постковідної" світової економіки.

Їй будуть властиві нові баланси сил, будуть сформовані нові центри економічного, цифрового та технологічного впливу", - розповів Любченко.

Реклама:

За його словами, для України цей і наступний роки будуть роками відновлювального зростання.

"Ми прогнозуємо близько 4% росту економіки, реальної економіки у цьому році. Інфляція залишиться у межах прогнозованих тенденцій - до 8%, буде збережено цінову та валютно-курсову стабільність.

Якщо мова йде про стратегічну перспективу до 2030 року, наше завдання - структурна модернізація економіки, яка заснована на інноваціях та технологіях, адаптивна до потреб глобальних конкурентних викликів. У цьому "новому світі" публічними суб’єктами будуть лише нації та країни, що свідомо консолідуватимуть свої сили для реалізації власного потенціалу", - додав міністр.

Він заявив, що драйвером на наступні роки для України є інвестиції в фундаментальну науку та людський капітал.

"Це цифровізація. Цифровізація різних секторів економіки і, ще раз наголошую, інвестиції у людський капітал", - резюмував він.

Читайте також: Інфляція виходить з-під контролю: чому зростають ціни та коли це закінчиться

Нагадаємо:

Правління Національного банку ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 7,5% річних. НБУ надалі готовий підвищувати ставку, якщо суттєвіше посилення інфляційного тиску і погіршення очікувань становитимуть загрозу для досягнення інфляційної цілі 5% у 2022 році.

У травні 2021 року інфляція у річному вимірі підскочила до 9,5% після 8,4% у квітні.

У НБУ очікують, що у 2021 році інфляція становитиме 8%, пік інфляційного сплеску припаде на 3 квартал року передусім через низьку минулорічну базі порівняння.

У квітні правління Національного банку ухвалило рішення підвищити облікову ставку до 7,5% річних.

У березні правління Нацбанку ухвалило рішення щодо підвищення облікової ставки до 6,5% з огляду на пришвидшену інфляцію на початку 2021 року, регулятор готовий за потреби підвищувати ставку надалі.

Під час дискусії членів комітету з монетарної політики НБУ щодо облікової ставки 3 березня підвищення ставки із 6 до 6,5% підтримали 6 із 8 присутніх членів комітету.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: