Двоє топпосадовців НБУ пропонували підвищити облікову ставку до 7%

Понеділок, 15 березня 2021, 13:25
 

Під час дискусії членів комітету з монетарної політики НБУ щодо облікової ставки 3 березня підвищення ставки із 6 до 6,5% підтримали 6 із 8 присутніх членів комітету.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Шестеро членів КМП висловилися за підвищення облікової ставки до 6,5% відповідно до базового сценарію макропрогнозу Національного банку. На їх думку, наразі відсутні достатні підстави для відхилення від базового сценарію. Посилення інфляційного тиску в першому півріччі 2021 року є очікуваним. Динаміка базової інфляції близька до прогнозної траєкторії.

Необхідність підвищення ставки для збалансування інфляційних очікувань була прокомунікована, а крок у 0,5 в.п. загалом відповідає ринковим очікуванням", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Водночас один із  учасників дискусії вказав на різноспрямованість факторів, що впливають на інфляцію.

"З одного боку, ситуація на світових ринках підштовхнула інфляцію вище прогнозної траєкторії. З іншого боку, розгортання вакцинації відбувається повільно і світ уже увійшов у третю хвилю пандемії. В Україні також зросла захворюваність, що створює ризики охолодження споживчого попиту та економіки загалом.

Зважаючи на зазначене, він вважає оптимальним дочекатися квітневого засідання щодо монетарної політики та оновленого макроекономічного прогнозу для прийняття рішення щодо корегування прогнозу облікової ставки. На його думку, тоді ж стане зрозумілішою ситуація щодо розвитку нової хвилі пандемії, стану справ на світових товарних ринках, а також прогресу в перемовинах із МВФ", - додали в НБУ.

Інший член КМП підкреслив, що світ входить у посткризовий етап відновлення й ситуація частково нагадує 2005 рік - у світі спостерігається надмірна ліквідність, іноземні інвестори шукають прибуткові активи, капітал надходить у країни, що розвиваються, збільшуються доходи та споживання домогосподарств, а зростання цін на світових ринках не є тимчасовим.

Водночас двоє членів комісії висловилися за підвищення облікової ставки до 7%.

"Один із них зазначив, що зростання в січні товарообігу роздрібної торгівлі (у річному вимірі) в умовах двотижневого локдауну вчергове свідчить про швидке відновлення споживчого попиту та стійкість економіки до коронакризи. На початку 2021 року декілька центробанків EM вже змінили риторику в бік ужорсточення монетарної політики.

Також зросла частка центробанків, що очікують пришвидшення інфляції. Отже, Національному банку також необхідно дати чіткий сигнал учасникам ринків про готовність стримувати інфляційний сплеск, підвищивши облікову ставку на 1 в.п. На його думку, немає сенсу розтягувати такі рішення в часі, оскільки це лише посилює невизначеність", - вважає один із членів КМП.

Інший учасник дискусії підкреслив, що відновлення світової економіки та зростання цін на світових товарних ринках відбувається стрімкіше, ніж очікувалося. На думку учасника дискусії, підвищення ключової ставки на 0,5 в.п. вже виглядає недостатнім профілактичним заходом.

Нагадаємо:

Правління Нацбанку ухвалило рішення щодо підвищення облікової ставки до 6,5% з огляду на пришвидшену інфляцію на початку 2021 року, регулятор готовий за потреби підвищувати ставку надалі.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: