Міністром інфраструктури став голова Укравтодору Кубраков

Четвер, 20 травня 2021, 11:55
 

Верховна Рада підтримала призначення голови Укравтодору Олександра Кубракова на посаду міністра інфраструктури, рішення підтримали 284 депутати.

Кубраков відзвітував щодо досягнень програми "Великого будівництва" за часи його головування в "Укравтодорі". Зокрема, він нагадав про формування 1,5–2% ВВП як наслідок програми за даними НБУ та КШЕ, роботу з довгобудами (йдеться про міст через Хаджибейський лиман, Запорізький міст), створення близько 50 тисяч робочих місць.

"Моє завдання – навести лад й у інших галузях так само, як у дорожній", – заявив Кубраков. Він зазначив, що низка проблем накопичувалися у галузі тривалий час через нестачу фінансування протягом 20-30 років.

Серед пріоритетів новий міністр назвав залізничний транспорт, зокрема стабілізацію фінансового стану "Укрзалізниці": оптимізацію витрат, організація прозорих та конкурентних закупівель.

Реклама:

Щодо дохідної частини підприємства він наголосив, що з одного боку є бізнес, який зацікавлений у зниженні тарифів, з іншого – "Укрзалізниця", яка через це зупиняється. "Рівень зносу основної інфраструктури сягає 90%, тому ми не можемо не підвищувати тарифи на грузові перевезення", – додав Кубраков.

Окремо він зауважив потребу в оновленні матеріально-технічної бази підприємства: нові потяги, колії та технології. 

Також, продовжив він, "Укрзалізниця" повинна відвоювати втрачену частку ринку вантажних перевезень. За словами Кубракова, у 2020 році частка автотранспорту майже зрівнялася з часткою залізничного транспорту.

Щодо Укртрансбезпеки очільник відомства очікує повноцінний запуск WiM-систем (системи автоматичного вагового контролю) та забезпечення фінансування відомства, доукомплектування штату.

Кубраков зупинився на питання портової інфраструктури, рівень зносу основних фондів якої сягає 80-90%. Серед пріоритетів – оновлення інфраструктури, проведення концесійних конкурсів портів для залучення інвесторів, а також реформа ринку видачі паспортів морякам.

Свій виступ новий очільник Мінінфраструктури завершив авіагалуззю. У планах – розвиток існуючих аеропортів, створення мережі регіональних аеропортів. Крім того – створення національного авіаперевізника.

Олександр Кубраков був обраний до Верховної Ради за списками партії "Слуга народу" на парламентських виборах 2019 року. Проте вже за декілька місяців депутат склав мандат та у грудні того ж року очолив Укравтодор.

Читайте також: На вихід. Як і на кого Зеленський міняє міністрів в уряді  

Нагадуємо:

Верховна Рада підтримала звільнення міністра інфраструктури Владислава Криклія – він очолював відомство 20 місяців.

Депутатська фракція "Слуга народу" затвердила кандидатуру Олександра Кубракова на посаду міністра інфраструктури України, Олексія Любченка - на посаду міністра економіки - першого віце-прем'єр-міністра, а Віктора Ляшка - на посаду міністра охорони здоров'я.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: