"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Коронакриза: Петрашко заявив, що українська економіка пройшла пік падіння

Вівторок, 23 березня 2021, 11:45
 

Україна витримала виклики пандемії COVID-19, пройшла пік падіння та перейшла до поступового налагодження виробничої діяльності й пристосування бізнесу до змін умов як в середині країни, так і поза її межами. 

Про це заявив міністр економіки Ігор Петрашко, коментуючи уточнені дані Держстату, за якими падіння ВВП за 2020 рік становило 4%.

"На 2021 рік ми зберігаємо прогноз росту економіки України у 2021 році на 4,6% ВВП", - зазначив міністр.

"Підтримкою економіки виступав внутрішній споживчий попит. Так, споживчі витрати за підсумком року зросли на 1,6% в умовах підвищення мінімальної (з 1 вересня 2020 року до 5 000 грн) та, відповідно, середньомісячної заробітної плати, зростання якої за підсумком року становило 7,4%.

Реклама:

Важливу роль у цілому зіграла підтримка з боку держави, зокрема пріоритетність розподілу бюджетних коштів на забезпечення медичних потреб та відбудову транспортної і соціальної інфраструктури, а також на підтримку населення та бізнесу з метою стимулювання попиту", - додали в Мінекономіки.

При цьому, падіння в основному сформували:

  • низька інвестиційна активність в реальному секторі економіки через понесені бізнесом втрати. Так, найглибше падіння з основних складових ВВП спостерігалось з боку інвестиційного попиту;
  • негативні результати зовнішньоекономічної діяльності через відносно низький зовнішній попит та світові протекціоністські тренди, що не дозволило вітчизняним виробникам наприкінці року скористатися певним відновленням зростання світових цін на товарних ринках. Так, падіння експорту товарів та послуг за підсумком року становило 5,6% при більших темпах падіння імпорту - на 9,6%.

"У галузевому розрізі найвідчутнішого удару від впливу карантинних обмежень зазнали переважно сфера послуг. Зокрема, сфера організації харчування за обсягом скоротилося на 28,5%. Сфера транспорту – на 16,4%", - додали у відомстві.

Нагадуємо:

Реальний ВВП України скоротився на 4% у 2020 році, номінальний ВВП, тобто у фактичних цінах, становив 4,194 трлн грн.

У Мінекономіки зберігають прогноз росту економіки України у 2021 році на 4,6% ВВП.

За розрахунками Міністерства економіки, у січні ВВП України скоротився на 2,6 - 2,8%,зокрема через січневий локдаун.

У Мінекономіки прогнозують, що за підсумком 1 кварталу 2021 року падіння ВВП може досягти 3%.

У 2021 році, згідно з прогнозом уряду, ВВП виросте на 4,6%.

Світовий банк очікує зростання ВВП України у 2021 році на рівні 3%, жовтневі прогнози були вдвічі меншими - 1,5%.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: