Вітренко про "зелений" тариф: Я б не сказав, що це успішний кейс

П'ятниця, 19 березня 2021, 18:55
 

В.о. міністра енергетики Юрій Вітренко заявив, що виробництво електроенергії з відновлюваних джерел та "зелений тариф", у тому вигляді, як це реалізується зараз в Україні, не є успішним досвідом.

Про це він сказав під час 4 Українсько-німецького економічного форуму, передає Укрінформ.

"Що стосується "зеленого" тарифу, я б не сказав, що це успішний кейс. Тут у нас є проблеми", - підкреслив Вітренко.

За його словами, ключем для успішного розвитку "зеленої" енергетики мали б стати ринкові умови, які б діяли для виробників ВДЕ на тих самих засадах, що і для інших виробників енергії.

Реклама:

Також, за словами Вітренка, для більш масштабного запуску в Україні "зеленої енергетики" необхідне залучення приватного капіталу.

"Нам потрібне залучення приватного капіталу, оскільки ми не такі багаті, як, наприклад, Німеччина", - визнав він.

Також Вітренко зазначив, що реалізацію "зеленої енергетики" в Україні розпочали без створення відповідних систем накопичення енергії.

"Нам потрібні storage systems великого обсягу, оскільки зараз у нас просто ніде цю енергію зберігати", - підкреслив в.о. міністра.

Нагадаємо:

В уряду є домовленості з міжнародними фінансовими партнерами щодо випуску "зелених облігацій", які будуть направлені на розрахунки з виробниками "зеленої" електроенергії.

В.о. міністра енергетики Юрій Вітренко заявив, що швидким варіантом вирішення питання боргу перед виробниками "зеленої" електроенергії може стати випуск "зелених" облігацій на суму до 24 млрд грн, але паралельно шукаються варіант рішень, щоб уникнути накопичення такоо боргу в майбутньому.

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №5041, який передбачає фінансову підтримку ДП "Гарантований покупець" для розрахунків із виробниками "зеленої" електроенергії за рахунок випуску ОВДП на суму 25,014 млрд грн.

Державний "Гарантований покупець" 4 лютого виплатив 900 мільйонів гривень, отриманих від "Укренерго", виробникам "зеленої" енергетики.

Раніше стало відомо, що перший транш погашення боргів перед виробниками "зеленої" енергетики у рамках меморандуму буде здійснено у четвер, 4 лютого.

Кабінет Міністрів постановив виділити у 2020 році держгарантії "Укренерго" сумою до 11,3 мільярда гривень для погашення боргів перед виробниками зеленої енергетики.

В червні 2020 року Кабінет Міністрів України підписав "Меморандум про взаєморозуміння стосовно врегулювання проблемних питань в сфері відновлюваної енергетики".

Уряд по меморандуму з виробниками ВДЕ взяв на себе зобов'язання погасити 40% боргу в четвертому кварталі 2020 року, що становить 8,96 млрд грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: