Справа банку "Фінанси та Кредит": Офіс генпрокурора передав до АРМА арештоване майно

Середа, 9 грудня 2020, 13:35
 

Офіс генпрокурора у рамках провадження щодо розтрати понад 2,5 млрд грн банку "Фінанси та Кредит"  передав до АРМА арештоване під час розслідування майно.

Про це повідомила у Facebook генпрокурор Ірина Венедіктова.

"Це активи, що належали кінцевому бенефіціарному власникові банку: корпоративні права, грошові кошти та 26 об'єктів нерухомості загальною площею понад 22 тис м кв, зокрема, оздоровчі комплекси, готелі, житлові та комерційні приміщення, розташовані у центральних частинах Києва, Харкова, Полтави та Кривого Рогу.

У разі ухвалення судового рішення про їх конфіскацію, активи та накопичені з відповідної суми відсотки будуть перераховані до державного бюджету", - підкреслила Венедіктова.

Реклама:

Вона додала, що прокурори Офісу генпрокурора наразі аналізують отриману інформацію про втручання в роботу органів правопорядку та судів.

"Якщо ці дані знайдуть своє об'єктивне підтвердження і в кримінально-процесуальному аспекті, прокурори негайно внесуть відповідні відомості до ЄРДР щодо зазначених осіб, які відстоювали інтереси підозрюваних у цій справі", - зазначила генпрокурор.

У жовтні 2020 року прокурори повідомили про підозру в розтраті майна в особливо великих розмірах колишньому заступнику голови правління банку "Фінанси та Кредит". За даними слідства, він був причетний до розтрати коштів банку.

Нагадаємо: 

Київський суд скасував обмеження, які були накладені на 50,3% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (Ferrexpo Poltava Mining), який належить Ferrexpo AG Switzerland Костянтина Жеваго.

У червні Печерський районний суд Києва знову встановив обмеження в розмірі 50,3% акцій Полтавського ГЗК, що належать гірничорудній компанії бізнесмена Костянтина Жеваго Ferrexpo AG, єдиному акціонеру ПГЗК.

У січні 2020 року український суд встановив обмеження у розмірі 50,3% акцій Ferrexpo Poltava Mining (Полтавський ГЗК), який належить Ferrexpo AG Switzerland, єдиному акціонеру FPM. Згодом Апеляційний суд Києва зняв арешт.

Національний банк розпочав примусове стягнення з ексвласника банку "Фінанси та Кредит" Костянтина Жеваго 1,5 мільярда гривень за рішенням суду.

Костянтин Жеваго був депутатом Верховної Ради 3-8 скликань, зокрема від "Блоку Юлії Тимошенко" (у 5-6 скликаннях) і як самовисуванець.

9 жовтня директор ДБР Роман Труба заявив, що екс-нардепа оголосили в розшук по Україні та планують оголосити у міжнародний розшук у провадженні, яке розслідує ГБР.

Жеваго підозрюють у причетності до схеми щодо розтрати і легалізації 2,5 млрд грн банку "Фінанси та Кредит".

За даними ДБР, офшорна компанія у 2007-2014 рр. відкрила кредитні лінії в іноземних банках, а банк "Фінанси і кредит" поручився за неї перед іноземними банками запорукою у понад 113 млн доларів. У 2015 році іноземні банки стягнули з рахунків "Фінанси і кредит" ці гроші. Заставу вони списали одразу після того, як банк "Фінанси і кредит" оголосили неплатоспроможним.

11 жовтня в САП повідомили, що детективи НАБУ за погодженням антикорупційних прокурорів повідомили про ще одну підозру Жеваго щодо внесення недостовірних відомостей в декларації. Розслідування детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП здійснюють з 2017 року.

У жовтні Жеваго з власної ініціативи залишив посаду генерального директора компанії Ferrexpo, мажоритарієм та CEO якої він є.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: