ЄС та Україна підписали угоду про виділення 26 мільйонів євро малому фермерству

Вівторок, 28 січня 2020, 18:57
 

Україна та Єврокомісія підписали угоду, в рамках якої ЄС виділить 26 млн євро для розвитку сільського господарства та малих фермерських господарств в Україні.

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди", угоду підписали в Брюсселі на полях 6-го засідання Ради асоціації Україна-ЄС.

Мета угоди – залучити допомогу ЄС для  розвитку більш інклюзивного та конкурентоспроможного аграрного сектору України, з орієнтацією на зростання і сталий розвиток малих і середніх фермерських господарств, а також малих і середніх підприємств.

Загальний внесок ЄС в рамках угоди складає 26 млн євро. Кошти спрямують на підтримку земельної реформи шляхом об'єднання державного земельного кадастру та державного реєстру речових прав, реформи установ та системи землекористування.

Реклама:

Крім того, кошти повинні піти на проведення інституційних та галузевих реформ у сфері сільського господарства та розвитку сільських територій, а також на зміцнення цільових ланцюгів вартості в сільському господарстві та забезпечення доступу малих фермерських господарств до фінансування шляхом запровадження грантових програм.

Від українського уряду угоду підписав віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба, від Європейської комісії – комісар ЄС з питань європейської політики сусідства та переговорів з розширення Олівер Варгеї.

Нагадуємо:

24 січня прем'єр Гончарук повідомляв, що уряд планує залучити 26 мільйона євро допомоги Євросоюзу для покращення прозорого управління сільськогосподарськими ресурсами та проведення земельної реформи.

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) в 2019 році в рамках 51 проєкту в державному і приватному секторах України інвестував 1,1 мільярд євро, більше половини від цих коштів були спрямовані на проекти з еко-складової.

13 листопада, Верховна Рада проголосувала  в першому читанні за законопроєкт 2178-10, який скасовує заборону на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Голова фракції "Слуги народа" Давід Арахамія заявив, що Верховна Рада на початку лютого може проголосувати в другому читанні законопроект №2178-10 "Про обіг земель сільськогосподарського призначення".

Читайте детальніше: Землю знову будуть голосувати: як змінився законопроєкт і до яких норм є питання

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: