"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Судові баталії навколо Приватбанку загрожують фінансовій стабільності — НБУ

Понеділок, 6 травня 2019, 15:51

Комітет з монетарної політики Нацбанку України заявив про появу нових істотних ризиків - судових рішень про неправомірність націоналізації ПриватБанку і нових позовів його екс-власників, які створюють загрози фінансовій стабільності, зокрема можуть дискредитувати заходи щодо забезпечення стабільності, прозорості та ефективності банківської системи.

Про це йдеться у підсумках дискусії членів КМП щодо рівня облікової ставки від 24 квітня, оприлюднених на сайті НБУ.

"Крім того, в умовах політичної невизначеності актуальним залишається також ризик для збереження незалежності Національного банку, яка є фундаментом для посилення довіри бізнесу та населення до рішень з монетарної політики і банківського нагляду", - вважають у комітеті.

На думку членів КМП, зазначені ризики в разі їх реалізації можуть мати масштабні наслідки, оскільки загрожують припиненням підтримки з боку міжнародних партнерів та ускладненням доступу до фінансових ресурсів на тлі пікових виплат за державним боргом.

Реклама:

Водночас більшість членів КМП (8 із 9 осіб) зауважила, що реалізація таких ризиків є форс-мажором і не входить до базового макроекономічного сценарію, який передбачає поступове пом'якшення монетарної політики.

"Натомість за збільшення ймовірності їх реалізації Національний банк повинен буде відповідно реагувати, зокрема монетарними інструментами", - йдеться в повідомленні.

У ньому уточнюється, що один член КМП висловлювався проти зниження ставки до 17,5% річних на користь збереження її на рівні 18,0% річних. На його думку, за наявності ризиків для фінансової стабільності розпочинати пом'якшення монетарної політики завчасно.

Нагадаємо:

25 квітня НБУ вперше за 2 роки знизив облікову ставку

25 жовтня, 13 грудня 2018 року та 31 січня, 14 березня 2019 року Національний банк не змінював розмір облікової ставки і залишав її на рівні 18%.

Востаннє Національний банк змінював розмір облікової ставки 6 вересня — підняв на 0,5 відсоткових пункти до 18%.

Востаннє НБУ знижував розмір облікової ставки 25 травня 2017 року - з 13% до 12,5%.

Зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками.

Рекомендуємо почитати: 

Як Коломойський і Боголюбов вивели з Приватбанку 5,5 мільярда доларів

Націоналізацію Приватбанку визнали незаконною. Що це означає?

Ігор Коломойський: Я вважаю, що Порошенко – моя маріонетка

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: