"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нацбанк підвищив облікову ставку

Четвер, 6 вересня 2018, 14:22
 

Національний банк підняв облікову ставку на 0,5 відсоткових пункти до 18%.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Правління Національного банку прийняло рішення підвищити облікову ставку до 18% річних з 7 вересня 2018 року. Незважаючи на впевнене зниження інфляції з початку року, реалізація ряду ризиків може в подальшому перешкодити цій тенденції", - йдеться в повідомленні.

Реклама:

"Проведення більш жорсткої монетарної політики дозволить нівелювати вплив цих ризиків і повернути інфляцію в рамки цільового діапазону в кінці 2019 року і досягти середньострокової мети 5% в 2020 році", - вважають в НБУ.

Правління НБУ бачить зростання ймовірності реалізації певних ризиків і вважає за необхідне посилити жорсткість монетарних умов шляхом підвищення облікової ставки.

Підвищення облікової ставки на 0,5 п.п., на думку правління, є достатнім для зниження інфляції до цільового діапазону в терміни, передбачені прогнозом.

Нагадаємо, правління НБУ за підсумками засідання комітету 12 липня прийняло рішення підвищити облікову ставку до 17,5% з 17%, хоча більшість членів комітету (п'ять з дев'яти) висловлювалося за більш радикальне підвищення - до 18%.

Як відомо, зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками.

Вона впливає на вартість кредитів, що надаються Нацбанком комерційним банкам. Чим вона вища, тим дорожче обходяться банкам позики рефінансування, тим дорожче вони пропонують власні кредити, тим менше позичальників оформляють позики.

Зниження кредитування фізосіб приводить до того, що зменшується платоспроможний попит на товари і послуги, що часто купуються в кредит. Відповідно, виробники і продавці утримуються від нарощування виробництва та підвищення цін через низький попит.

Політика таргетування інфляції, якої дотримується Національний банк України, - це заходи, які приймає держава, щоб запобігти сильнійінфляції та утримати контроль над рівнем цін в країні.

Рекомендуємо почитати: "Заробітчани" як рятівне коло, або Навіщо НБУ підвищив облікову ставку

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: