Нідерландська компанія викупила 25% "Нафтогазвидобування" Ахметова

Вівторок, 23 лютого 2016, 09:53

Нідерландська компанія Salazie B. V. купила 25% акцій компанії "Нафтогазвидобування", що входить в структуру енергохолдингу ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова.

Про це йдеться в повідомленні "Нафтогазвидобування" в системі розкриття інформації Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

При цьому, нідерландська "дочка" компанії ДТЕК DTEK Oil&Gas B. V. збільшила частку в статутному фонді "Нафтогазвидобування" з 36,64% до 55% акцій.

Кіпрська компанія Foloux Consulting Limited скоротила частку в компанії з 25% до 15%, а Wolford Holdings Limited скоротила частку з 16,705% до 0,0001%.

Реклама:

Компанія Vediston Management Limited вийшла зі складу акціонерів "Нафтогазвидобування". Раніше вона володіла 16,6475% акцій.

Згідно з даними НКЦПФР, Salazie B. V., зареєстрована в Амстердамі в серпні 2014 року.

За даними джерел ЕП, компанію Foloux Consulting Limited контролює народний депутат Нестор Шуфрич. Компанію Vediston Management Limited пов'язують з екс-депутатом від Партії Регіонів Миколою Рудьковським. Також Рудьковський має частковий контроль в Walford Holdings Limited. Контроль в Walford Holdings Limited також має Рінат Ахметов.

Як відомо, "Нафтогазвидобування" була заснована в 1999 році Рудьковським у партнерстві з Петром Порошенком. На початку 2000-х років - 50% частка Порошенка в проекті перейшла Шуфричу.

У квітні 2013 року Донбаська паливно-енергетична компанія, яка входить до групи СКМ Ріната Ахметова, збільшила частку в "Нафтогазвидобуванні" з 25% до 50%.

В інтерв'ю виданню "Новое время" найближчий соратник Порошенка Ігор Кононенко повідомив, що на початку "нульових" компанія була відібрана рейдерським шляхом у президентської бізнес-групи "Укрпромінвест", яка існувала на той час. Паралельно Кононенко сказав, що планів повертати контроль над "Нафтогазвидобуванням" у команди Порошенка немає.

При цьому, починаючи з 30 березня 2015 року робота "Нафтогазвидобування" блокувалася в рамках кримінального провадження, відкритого в 2012 році за фактом зникнення екс-глави компанії Олега Семінського. Пізніше за рішенням суду було заарештовано майно підприємства.

В кінці грудня 2015 року Печерський районний суд Києва прийняв серію рішень, якими скасував арешти активів, паралельно розблокувавши банківські рахунки підприємства.

"Зняття арешту з" Нафтогазвидобування "можна сприймати як пропозицію продати частку в компанії", - писав у статті на ЕП журналіст Дмитро Рясний.

"Рінат Ахметов може або поділитися частиною свого пакета, або "рекомендувати" вийти зі складу бенефіціарів своїх ситуативних партнерів Шуфричу та/або Рудьковському", - відзначав він.

За 9 місяців 2015 року "Нафтогазвидобування" збільшила видобуток природного газу на 60,4%, або на 208,6 млн кубометрів до 554,2 млн кубометрів порівняно з аналогічним періодом 2014 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: