Євро подешевшав до 1,3 долара

Четвер, 16 лютого 2012, 12:58

Євро подешевшав в ході торгів у четвер по відношенню до більшості світових валют, впавши до найнижчої позначки за три тижні в парі з доларом США.

Інвестори стурбовані відсутністю серед європейських лідерів єдиної думки про надання Греції другого пакету допомоги, повідомляє агентство Bloomberg.

Євро на 12:35 коштував 1,3001 долара, що є мінімальним рівнем з 25 січня, у порівнянні з 1,3066 долара за євро за підсумками торгів в Нью-Йорку в середу.

У парі з японською нацвалютою курс євро впав зі 102,48 єни до 102,38 єни за євро.

Курс долара до єни виріс із 78,43 єни за долар до 78,76 єни за долар.

"Ситуація навколо Греції продовжує чинити тиск на євро. Схоже, серед провідних держав єврозони виникли сумніви в здатності Греції реалізувати обіцяні заходи економії", - вважає Ніл Джонс з лондонського офісу Mizuho Corporate Bank Ltd.

Як відомо, Греція і її офіційні кредитори досягли в середу прогресу в узгодженні умов другого пакету фінансової допомоги, однак до остаточного схвалення угоди, згідно з офіційними заявами, ще потрібно вирішити кілька питань.

Проведена сторонами технічна робота дозволила визначити джерело відсутнього скорочення держвидатків в 2012 році на 325 млн євро, розробити детальний список пріоритетних акцій із графіком їх виконання.

Разом із тим, зберігаються сумніви в тому, що обсяг другого раунду допомоги Греції буде відповідати попередніми домовленостями (130 млрд євро), низка джерел прогнозує виділення 30 млрд євро в якості першого кроку, а потім подальші переговори щодо решти суми.