Росія намагається добратися до даних щодо військової підтримки України - польський міністр

Середа, 8 травня 2024, 15:36 -


Ідеї, які змінюють міста

Враховуючи ключову роль Польщі як хабу з постачання зброї для України, Росія за допомогою кібератак намагається отримати доступ до інформації про обсяги військової допомоги.

Про це в інтервʼю ЕП розповів віцепрем'єр-міністр – міністр цифровізації Польщі Кшиштоф Гавковський.

Так, кількість російських кібератак на польську інфраструктуру щороку подвоюється, що змушує польський уряд створювати "кібернетичний щит". 

Зокрема, польські спеціалісти постійно фіксують намагання росіян вразити критичну інфраструктуру, зокрема системи водопостачання, сектори охорони здоровʼя та фінансів. Спостерігаються атаки на урядові ресурси та органи місцевої влади.

Оскільки Польща є важливим хабом з постачання зброї для України, Росія намагається отримати доступ до даних про цю допомогу. Під особливим кібернетичним захистом перебуває логістичний хаб у Ряшеві, розташований неподалік українського кордону.

Також читайте: "Кожен другий український стартап, що переїхав до Польщі, хоче повернутися". Міністр цифровізації Польщі

Нагадаємо:

Суд Сполучених Штатів засудив громадянина України до 13 років і семи місяців ув’язнення та зобовʼязав виплатити понад 16 млн доларів компенсації  за участь у проведенні понад 2500 кібератак та вимаганні понад 700 млн доларів.

Українське хакерське угруповання Blackjack, яке ймовірно пов’язане з СБУ, зламало московський інтернет-провайдер "М9ком" та видалили дані.

Напередодні українське хакерське угруповання Kiborg виклало у відкритий доступ повну клієнтську базу російського "Альфа-Банку".