"Нафтогаз" стане конкурентом "Газпрому" в Польщі?

Середа, 23 лютого 2011, 09:01

Кабінет міністрів готує постанову, яка дозволить експортувати газ з України до Польщі.

У прес-службі уряду підтвердили, що "готується постанова, яка врегулює експорт незначних обсягів газу до Польщі", але відмовилися від подальших коментарів, пише видання "Комерсант-Україна".

Документ планується затвердити до кінця тижня, а вже до кінця року - експортувати до 300 млн. кубометрів газу.

У жовтні 2010 року "Нафтогаз" відновив експорт українського газу до Польщі.

Дочірнє підприємство державної "Укргазвидобування" здійснювало поставки до польського міста Хрубешув. За цей час було експортовано менше 10 млн. кубометрів газу.

Але з 1 січня поставки були припинені.

"Це пов'язано з тим, що за контрактом з "Газпромом" ми з початку року не можемо експортувати російський газ. А газ власного видобутку повинен продаватися тільки на внутрішньому ринку, згідно з постановою Кабміну № 1729 від 27 грудня 2001 року "Про забезпечення споживачів природним газом", - говорить джерело в Міненерго.

За словами співрозмовника, в Кабміні готують зміни до цієї постанови, які дозволять у поточному році експортувати в Польщу до 300 млн. кубометрів газу, а в майбутньому - до 3 млрд. кубометрів на рік.

З урахуванням підвищення з березня цін на газ на польському ринку до $ 290-300 за тисячу кубометрів "Нафтогаз" в цьому році зможе виручити від продажу заявленого об'єму до 90 млн. доларів.

У Міненерго впевнені, що з урахуванням заявлених обсягів експорту Україні вистачить газу для внутрішніх потреб. "За контрактом з російською монополією ми купуємо більше газу, ніж споживаємо", - відзначають в міністерстві.

Тим не менше в російській монополії стурбовані планами України щодо експорту.

"З невеликим перетіканням газу у розмірі 100-200 млн. кубометрів ще можна погодитися, але обсяг понад 1,5 млрд. кубометрів при ємності польського газового ринку в 14 млрд. кубометрів - це десята частина ринку і конкуренція для нашого палива", - заявило високопоставлене джерело в "Газпромі".

За його словами, в монополії постараються шляхом переговорів переконати Україні поставляти не більше 1,5 млрд. кубометрів. У Міненерго і "Нафтогазі" поки не дають оцінку таким вимогам.

Втім, в майбутньому "Газпрому" не вдасться зупинити експорт газу з України.

"Після того як в Україні буде побудовано ЗПГ-термінал, в країні з'являться додаткові 5-10 млрд. кубометрів газу, які можна буде експортувати на ринок Східної Європи. Тоді російська монополія, в принципі, не зможе вплинути на реекспорт газу - поставки буде здійснювати не "Нафтогаз", з яким в "Газпрому" укладений контракт, а приватні експортери ", - говорить член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима.