В уряді думають, як дати Польщі газу

Вівторок, 22 лютого 2011, 13:52

Кабінет міністрів розглядає питання відновлення експорту українського газу до Польщі.

Про це повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в НАК "Нафтогаз Україна".

"З 1 січня ми припинили експорт, оскільки, згідно із законом, газ українського видобутку мусить реалізовуватися тільки на внутрішньому ринку. У свою чергу контракт з "Газпромом" забороняє нам проводити реекспорт російського газу . Зараз уряд працює над документом, який би вирішив проблему , і, можливо, незабаром він буде прийнятий", - зазначив співрозмовник агентства.

Як повідомлялося, "Нафтогаз" з 1 січня 2011 року припинив експорт українського газу до Польщі через прикордонний пункт "Зосін".

Раніше, у вересні-жовтні 2010 року НАК також припиняв експорт українського газу в цю країну.

Польська PGNiG має намір домагатися поновлення поставок, як це передбачено договором, чинним до кінця 2020 року.

За даними польської компанії, відповідно до договору, укладеного між PGNiG і "Нафтогазом" 26 жовтня 2004 року, Україна в 2011 році повинна поставити на Польщу близько 180 млн. куб. м. газу.

"Нафтогаз" і PGNiG в жовтні 2004 року уклали контракт на будівництво газопроводу середнього тиску Устилуг - Хрубешув для забезпечення газом південно-східних районів Польщі.

Будівництво газопроводу завершено у вересні 2005 року. Крім того, було укладено угоду про постачання "Нафтогазом" газу по цьому газопроводу.

PGNiG раніше імпортувала порівняно невеликі обсяги українського газу - від 4 до 6 млн. куб. м на рік, які використовуються для потреб жителів прикордонних територій.

Інші обсяги газу імпортуються до Польщі по трубах, що належить польському газовому операторові Gaz-System.

Щорічне споживання газу в Польщі становить близько 14 млрд. куб. м. З них приблизно 30% забезпечується за рахунок власного видобутку.