Повернення газу Фірташеві розтягнеться на роки?

Середа, 26 січня 2011, 16:40

Процес повернення RosUkrEnergo AG 12,1 млн. кубометрів газу може розтягнутися на кілька років і буде проводитися у відповідності із заявками швейцарської компанії і технічними можливостямм НАК "Нафтогаз України".

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на високопоставлене джерело у держхолдингу.

"Відбір 12,1 млрд. кубометрів газу з ПСГ із подальшою передачею газу буде здійснюватися у відповідності із заявками RUE і технічними можливостями "Нафтогазу". Відповідно, є висока імовірність того, що цей процес буде проходити протягом декількох років", - пояснив співрозмовник агентства.

При цьому він підкреслив, що газовий баланс країни буде дотриманий, газом будуть забезпечені всі категорії споживачів.

Як повідомлялося, "Нафтогаз України" має намір завершити повернення 12,1 млрд. кубометрів газу RUE поетапно до кінця 2011 року.

"Нафтогаз", RUE і російський "Газпром" наприкінці листопада 2010 року заявили про повне врегулювання спору з повернення українським холдингом 12,1 млрд. кубометрів газу.

Згідно з досягнутими домовленостями, на виконання рішення Арбітражного інституту торговельної палати в Стокгольмі "Нафтогаз" поверне RUE 12,1 млрд. кубометрів, RUE погасить 1,7 млрд. доларів заборгованості перед "Нафтогазом" і 810 млн. доларів перед групою компаній "Газпром".

Компанія RosUkrEnergo створена влітку 2004 року "Газпромом" і Centragas Holding AG на паритетних засадах.

Centragas Holding AG належить українським бізнесменам Дмитру Фірташу (90%) та Івану Фурсіну (10%).

RUE у 2006-2008 роках виступала монопольним постачальником природного газу до України.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни.

Холдинг є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом по території країни.