"Нафтогаз" хоче віддати газ Фірташу до кінця року

Середа, 26 січня 2011, 14:31

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" планує до 2012 року завершити повернення 12,1 млрд. куб. м газу компанії RosUkrEnergo.

Про це "Українським новинам" повідомило джерело в уряді.

"Цього року весь обсяг газу буде повністю повернуто", - сказав він.

Джерело додало, що з урахуванням нинішніх запасів газу в підземних сховищах і планованому обсязі імпорту в 2011 році повернення газу не вплине на газовий баланс країни.

Газ планується повертати поетапно.

Зі слів співрозмовника агентства, обсяги поетапного повернення природного газу прив'язані до контрактів російського "Газпрому" на експорт газу в країни Європи.

У грудні 2010 року "Нафтогаз" повернув RosUkrEnergo 784 млн. куб. м газу.

Таким чином, українському холдингу станом на початок січня залишається повернути RosUkrEnergo близько 11,3 млрд. куб. м.

Як повідомлялося, наприкінці листопада 2010 року "Нафтогаз", російський "Газпром" і RosUkrEnergo домовилися про врегулювання спору з повернення українським холдингом 12,1 млрд. куб. м газу RosUkrEnergo.

Відповідно до підписаних документів, на виконання рішення Арбітражного інституту торговельної палати Стокгольма, "Нафтогаз" має зробити повернення 12,1 млрд куб. м природного газу RosUkrEnergo.

У свою чергу RosUkrEnergo погасила заборгованість перед "Нафтогазом" у сумі 1,7 млрд. доларів і повинна сплатити борг перед "Газпромом" у сумі 810 млн. доларів.