Азаров розповів про взаємні поступки України і МВФ

Середа, 21 липня 2010, 09:03

Під час переговорів з Міжнародним валютним фондом і Україна, і МВФ пішли на взаємні поступки.

Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров у вівторок в ефірі Першого національного телеканалу.

"Ці рішення були досить складними, але всі вони мали певний баланс. Вони націлені на підвищення самостійності суб'єктів господарської діяльності, на підвищення їх відповідальності", - заявив він.

За словами Азарова, МВФ наполягав на скороченні бюджетних витрат на 25 млрд. гривень, проте за підсумками переговорів сума була скорочена до 16 млрд. гривень.

"Ми досягли такого компромісу, виходячи з внутрішніх реалій, оскільки ми краще знаємо, що ми можемо, і на які скорочення піти не можна", - зазначив прем'єр.

При цьому Азаров підкреслив, що при скороченні видаткової частини бюджету не були скорочені витрати за соціальними статтями.

"Ми з одного боку скоротили бюджетне фінансування цілої низки програм, але з іншого боку, створили такі умови, при яких суб'єкти ринкової діяльності можуть звертатися за кредитами, а уряд частково може компенсувати відсоткові ставки за цими кредитами", - відзначив він.

Як повідомлялося, 14 липня Кабінет міністрів схвалив меморандум про співпрацю з МВФ.

За словами віце-прем'єр-міністра Сергія Тігіпка, обсяг і терміни надання першого траншу для України планується визначити 28 липня в ході засідання ради директорів МВФ.