Doing Business-2018: Хто краще/гірше України

Закон про "євробляхи". Скільки коштуватиме розмитнення авто. Онлайн-калькулятор

Порахуйте, наскільки може зменшитися акциз для автівки, яка вас цікавить.
п'ятниця, 13 липня 2018

Цей текст був написаний 13 липня, коли Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроекти про "євробляхи". 8 листопада текст і сам калькулятор були замінені з урахуванням змін, які були внесені в ухвалені в другому читанні законопроекти.

Верховна рада ухвалила два законопроекти, які зменшують вартість імпортних авто, в тому числі і нових, а також посилюють контроль за "євробляхами". Як будуть посилювати відповідальність для власників "євроблях", відповідно до закону №8488, читайте тут.

А подешевшати іномарки повинні за рахунок зниження акцизу. Зокрема, ухвалений депутатами законопроект №8487 передбачає зміну формули розрахунку акцизу для імпортних авто..

Базові ставки акцизного податку будуть такими: для авто з бензиновим двигуном до 3 000 куб. см — 50 євро, понад 3000 куб см — 100 євро, для авто на дизелі з об'ємом двигуна до 3 500 куб см — 75 євро, понад 3 500 куб см —150 євро.

Формула обчислення виглядає так: базові ставки помножуються на показник об'єму двигуна (який ділиться на 1000) і на кількість повних календарних років машині.

ЕП зробила інтерактивний калькулятор, який робить ці обчислення більш зрозумілими, а також наочно демонструє різницю у порівнянні із сьогоднішніми ставками акцизу. Результати цього калькулятору ми візуалізовали в інфографіці нижче, яка дозволить вам дослідити та порівняти дві системи акцізизів візуально, або просто рухаючи мишкою

Порахуйте, наскільки може зменшитися акциз для автівки, яка вас зацікавила:

Акцизи на авто. Об'ємом двигуна куб.см., років машині -
Зараз акциз: EUR, Новий акциз: EUR, Різниця: EUR
В перші 90 днів з моменту вступу закону в силу ставки акцизного податку розраховуються із застосуванням понижуючого коефіцієнту 0,5. (Тобто надається 50% знижка на акцизний податок).

Разом з тим, не варто забувати, що акциз — це лише один з платежів. Щоб завезти іномарку в Україну, треба сплатити також ПДВ (20% від вартості авто), ввізне мито (5-10% від вартості), і збір до Пенсійного фонду (3-5%). Разом близько 30% від вартості.

Читайте також:

Наш текст про те, які остаточні зміни були внесені в ухвалених законопроектах.