"Джеймси Бонди" наших часів. В Україні рекордна реєстрація авто з VIP-номерами
Weekly charts

"Джеймси Бонди" наших часів. В Україні рекордна реєстрація авто з VIP-номерами

В Україні фіксується рекордний попит на автомобільні VIP-номери. Серед хітів воєнного часу – "бондівські" 0007.
Вівторок, 14 листопада 2023, 14:45 -

Під час війни українці хочуть пересуватися красиво. Разом із зростанням попиту на елітні автомобілі в останні місяці стають популярними ексклюзивні (VIP) номери. Як свідчать результати аналізу відкритих даних про транспортні засоби та їх власників, у серпні та жовтні 2023 року щомісячно реєструвалися понад 800 нових або імпортованих з-за кордону вживаних автомобілів з VIP-номерами.

Існує близько сотні "елітних" чи "статусних" автомобільних номерів (методологія – нижче). Найбільшою популярністю користуються ті, які містять комбінацію чотирьох однакових цифр, лідером серед яких є 7777. З такими номерами їздять майже тисяча автомобілів, зареєстрованих упродовж останніх п'яти років.

Престижні цифри коштують грошей. При реєстрації транспортного засобу за оформлення всіх документів, пов'язаних з отриманням звичайного номера, треба сплатити 600 грн. Якщо ж мова йде про номери з чотирма однаковими цифрами, то в головному сервісному центрі МВС офційно доведеться заплатити 30 тис грн. Стільки ж коштуватимуть послідовні комбінації – від 0001 до 0009.

Проте легко отримати VIP-номери можна було не завжди. Тривалий час МВС не реалізовувало офіційно всі доступні номери, утримуючи найбажаніші комбінації для створення штучного попиту. Через це на ринку діяли посередники, які пропонували престижні номери за 3-4 тис дол. У 2019 році видання "Тексти" оцінило чорний ринок торгівлі номерними знаками 100 млн грн.

Якщо всі корупціонери і виїхали, то на нових елітних автівках

Наприкінці 2021 року головний сервісний центр МВС запустив онлайн-систему перевірки доступних номерів у режимі реального часу, що разом з рекордними на той час продажами нових автомобілів сприяло зростанню продажів номерів і детінізації цього ринку.

Після початку великої війни попит на vip-номери впав, але щойно росіян відігнали від Києва, він почав відновлюватися, а у 2023 році встановив абсолютний рекорд. Це притому, що продажі нових автомобілів зараз удвічі менші, ніж були у 2021 році.

Серед найбільш популярних номерів 2023 року – комбінації із сімкою, зокрема 0007. Вочевидь, їх власники ототожнюють себе з агентом Джеймсом Бондом з відомої франшизи. За січень-жовтень в Україні зареєстрували 145 таких "агентів", що в півтора разу більше, ніж за аналогічний період 2021 року.

На другому місці за популярністю – 9999 (123 реєстрації порівняно з 80 у 2021 році). Традиційні елітні номери – 7777, 0001, 8888 – мають понад 200 реєстрацій кожен, але менше, ніж у 2021 році. Це може бути пов’язано з дефіцитом таких номерів, вибір яких давно обмежений.

Під час війни українці купують дорожчі автомобілі. Чому так?

Неможливо стверджувати, що в усіх випадках мова йде про купівлю номера "тут і зараз". Номер, знятий з обліку, власник може залишити на зберігання в сервісному центрі, за що має сплачувати кілька гривень на добу. Тобто не виключений варіант, що існуючі власники VIP-номерів у 2023 році масово пересіли на оновлені автомобілі із своїми старими статусними номерами.

У будь-якому разі саме нові власники преміум-автомобілів були і є драйверами попиту на VIP-номери. Врешті, не на старі "Жигулі" ставлять "бондівські" сімки, вартість яких перевищує ціну автомобіля. Дані свідчать, що українські "агенти МІ6" найчастіше обирають BMW X7 вартістю понад 4 млн грн.

Як раніше писала ЕП, у 2023 році було продано більше авто преміум-брендів, ніж у 2021 році. Це може бути пов'язано з певним рівнем корупції і відкладеним попитом з боку чиновників, який реалізувався у 2022 році, коли народні депутати скасували публічні декларації. Багато розслідувань журналістів свідчать, що "мерседеси" часто купують представники влади та їх родичі.

Методологія

Джерелом даних для цього аналізу є відомості про транспортні засоби та їх власників з порталу data.gov.ua.

Визначення того, який номер вважати VIP, суто математичне. ЕП аналізувала 1,079 млн реєстрацій автомобілів (нових і вживаних, які ввезені з-за кордону) з 2019 року. Усього є 9999 тис комбінацій чотирьох цифр (аналіз стосувався лише числових номерів).

Якби всі номерні знаки видавалися випадковим чином, то в середньому на кожен з них припадали б близько 107 випадків (такі номери відрізнялись би лише буквеними частинами перед і після цифр).

Проте в реальності це не так. На графіку нижче (представлені дані за 2022-2023 роки) помітні чіткі патерни, які вказують на популярні і не дуже популярні номерні знаки. Кожен квадрат 100х100 на графіку – це всі можливі комбінації цифр номерних знаків. По вертикалі – перша пара цифр з номера, по горизонталі – остання пара. Чим темніший колір – тим частіше зустрічається номер.



ЕП відібрала сто найбільш популярних номерів, які й розглядала як VIP-номери. Уперше такий аналіз провело видання "Тексти" у 2019 році, з яким ЕП рекомендує ознайомитися для глибшого вивчення цього феномену в українському суспільстві.

Реклама: