В эту игру можно играть вдвоем. Как Польша зарабатывает на экспорте агропродукции в Украину

В эту игру можно играть вдвоем. Как Польша зарабатывает на экспорте агропродукции в Украину

ЭП посчитала, сколько продовольствия украинцы поставляют в Польшу и сколько поляки – в Украину. Результаты прямо противоположны тем, что озвучивают протестующие на границе. (укр)
Среда, 21 февраля 2024, 13:30 -

Польські протести на українському кордоні вийшли на новий рівень: уперше за майже рік їх проведення на певний час було заблоковане навіть залізничне сполучення. У чергах до пунктів пропуску українсько-польського кордону застрягли тисячі вантажівок та сотні пасажирів.

Організатори акцій кажуть, що хочуть заблокувати кордон до квітня, та погрожують не пускати й автобуси з людьми.

Українські перевізники відповіли дзеркально та організували власну акцію протесту на трьох основних пунктах пропуску на кордоні з Польщею.

"Учасники зупиняють польські вантажівки, які прибули з Польщі, на кілька годин, аналогічно тій затримці, з якою польські протестувальники пропускають українські вантажівки", – заявив один з організаторів з української сторони. Ця акція протесту триватиме, доки поляки не припинять блокаду.

Реклама:

Досі Україна на державному рівні не вдавалася до зустрічних заходів для блокування польського імпорту. Однак зараз, схоже, кожна сторона хоче виторгувати кращі умови: зменшити імпорт, не зашкодивши своєму експорту.

Міністр сільського господарства і розвитку села Польщі Чеслав Секерський уже проговорився, що повне закриття кордону їхніми фермерами може зупинити польський експорт в Україну і призвести до втрати багатьох робочих місць.

У 2023 році Польща експортувала в Україну товарів на 6,6 млрд дол, тоді як Україна в Польщу – на 4,8 млрд дол, свідчать дані Державної митної служби.

Як польська блокада вплинула на українську торгівлю

Левова частка товарообігу між двома країнами припадає на аграрну та харчову продукцію: 1,7 млрд дол експорту з України та 900 млн дол імпорту в країну.

Польські фермери скаржаться на українську агропродукцію, яка нібито заполонила їхній ринок. Разом з тим, експорт основних зернових культур у Польщу припинився в серпні 2023 року. Зараз, і це підтверджують польські посадовці, українське зерно рухається територією їхньої країни переважно транзитом.

Поки українські вантажівки тижнями очікують на проходження кордону, польський бізнес заробляє на українському ринку у вигляді експорту агропродукції: кормів для домашніх тварин, сирів, макаронів.

Як свідчать дані Держмитслужби, основу польських продуктів в Україні становить корм для котів та собак. Далі в переліку – молочна продукція, передусім сир, печиво, соуси, заморожені та консервовані овочі. До умовної десятки найпоширеніших польських продуктів можна також віднести шоколад, воду, свинину та каву.

Україна везе в Польщу переважно олію, корми для свійських тварин, макуху, зерно та насіння. У менших обсягах – молочну продукцію, консервацію, льодяники, соки, дріжджі та морозиво.

Поляки залежні від автомобільного сполучення з Україною не менше, ніж українці, адже найбільші позиції польського експорту – це продукція, що швидко псується і яку зазвичай перевозять автівками.

У перші місяці великої війни українські експортери користувалися автотранспортом як однією з альтернатив морським портам, які тривалий час блокувала Росія. Проте цей спосіб для багатьох виявився неефективним, адже така логістика дорога, а обсяги перевезень незначні порівняно із суднами. Наприклад, через це один з найбільших агроекспортерів Kernel відмовився від експорту своєї продукції суходолом.

"Моряків замінили зерновики". Як війна і міграція експорту перевернули життя міст на Дунаї

Наразі з українського боку основний попит на автотранспорт для експорту формують виробники продукції з високою доданою вартістю (наприклад, кабелів для автівок), продуктів, що швидко псуються, а також аграрії, які працюють неподалік кордону.

Безперечно, польська блокада завдає Україні збитків. Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев зазначив, що за умови блокади до кінця лютого бюджет України може недоотримати 7,7 млрд грн.

Однак блокада з українського боку може так само завдати чималої шкоди полякам. Тим паче, що, за  інформацією Forbes, уряд обговорює можливість обмеження імпорту із сусідньої країни.

Реклама: