Вы это видели? Как украинское кино бьет рекорды

Вы это видели? Как украинское кино бьет рекорды

В 2023 году украинские рынки кино и проката установили несколько рекордов. Какие именно? (укр)
Среда, 30 августа 2023, 09:30 -

В Україні зафіксований рекорд за касовими зборами в кінотеатрах. Мова йде про надходження від перегляду не всіх фільмів, а лише вітчизняних.

За перші вісім місяців 2023 року картини українського виробництва зібрали 192 млн грн, що на 12 млн грн більше, ніж за весь найуспішніший з точки зору касових зборів вітчизняного кіно 2019 рік.

Результат неповного 2023 року сформований передусім вдалим прокатом анімаційної стрічки "Мавка: лісова пісня", а також фільмом українського режисера Антоніо Лукіча "Люксембург. Люксембург". "Мавка" досі демонструється на великих екранах, а її збори сягнули 164 млн грн.

Українські фільми тепер займають значну частину ринку. За словами генеральної директорки Film.ua Group Вікторії Ярмощук, у 2022 році на них припадали 27% зборів, тоді як до війни цей показник коливався в межах 4-7%.

За підрахунками ЕП, у кінці серпня, після виходу в прокат зоряної пари "Барбі" та "Оппенгеймера", частка українського кіно впаде до 21%. Чи залишається цей показник таким до кінця 2023 року, невідомо. Наразі є один реліз, здатний підтримати збори з українського кіно на високому рівні, – стрічка "Довбуш".

Деякі експерти переконані, що в наступні роки українське кіно не зможе повторити успіх 2023 року. Насамперед – через відсутність державної підтримки галузі під час війни. Утім, дослідження Єлизавети Алексіюк з Київської школи економіки показує, що "прямий зв'язок обсягу касових зборів і державної підтримки не простежується".

Дивитися з оптимізмом на майбутнє українського кіно дозволяє стабільна робота кінопрокату під час війни, хоча його представники традиційно скаржаться на погані часи.

Українцям не до розваг. Як виживають кінотеатри після року великої війни

За підрахунками ЕП, до 24 серпня збори в кінотеатрах перевищили показник усього 2022 року. Утім, вони навряд чи наблизяться до 2021 року і тим більше до 2019 року, який вважається золотим стандартом української індустрії.

Тут треба врахувати різницю в умовах роботи: за вісім місяців 2023 року в Україні показали 60 картин, тоді як до великої війни цей показник становив 160 картин на рік.

До того ж кінотеатри працюють у гірших умовах через втрату залів на тимчасово окупованих територіях і чверті населення, яке виїхало за кордон. Якщо в серпні 2021 року в країні працювали понад 400 залів, то фільм "Барбі" показували лише в трьохсот.

Лялька на мільярд. Як Барбі знову стала іграшкою №1 у світі

Проти українського кінопрокату грає не лише війна, а й проблеми в Hollywood. Реліз низки очікуваних хітів, наприклад, продовження фільму "Дюна", відклали через страйки акторів та сценаристів.

У цих умовах вітчизняна прокатна індустрія показала свою ефективність. За підрахунками ЕП, середні гривневі збори з одного українського фільму у 2023 році набагато вищі, ніж у найуспішнішому доковідному 2019 році: картин у прокаті втричі менше, але кожна в середньому приносить 16 млн грн.

Далі можна самостійно дослідити хроніки українського кінопрокату в інтерактивній візуалізації.

Наприклад, якщо дивитися в ретроспективі останніх дев'яти років (сума зборів за кожен рік дорівнює 100%), то "Аватар: шлях води" став головним фільмом 2022 року. Якщо ж дивитися на абсолютні цифри зборів, то рекордсмен – єдиний, хто поки перевершує українську "Мавку", – фільм 2021 року "Людина-павук: додому шляху немає", збори якого становили 248 млн грн.

Дані: kino-teatr.ua та boxofficemojo.com. Дані до 24 серпня 2023 року.

Реклама: