Заменители человека. Семь наиболее умных роботов-гуманоидов

Заменители человека. Семь наиболее умных роботов-гуманоидов

Самые популярные работы выступают на глобальных конференциях, общаются на одном уровне с человеком, продвигают идею мира между машинами и человечеством. Что о них известно? (укр)
Четверг, 4 апреля 2024, 14:00 -

За даними аналітичної платформи ResearchAndMarkets у 2030 році обсяг ринку сервісної робототехніки сягне 187,3 млрд дол. Провідні гравці індустрії (Engineering Arts, Hanson Robotics, Boston Dynamics) та міжнародні інститути представили інноваційних роботів-гуманоїдів з інтелектом, максимально наближеним до людського.

Наразі існує кілька десятків проєктів роботів-гуманоїдів, однак ринковий та споживчий попит на них ще не сформований. Поява новинки може спричинити короткостроковий хайп, але потім зацікавленість спадає.

Поки що споживачі не довіряють технологічним продуктам, що можуть самостійно мислити. Згідно з дослідженням центру Pew, 72% американців вважають, що роботи врешті замінять людей у певних робочих галузях, але лише 33% погоджуються з позитивним впливом цього фактору на людство.

Питання формування попиту на розумних роботів, які з’являться в будинках та на вулицях, є питанням поколінь. Тому всі провідні розробки компаній-лідерів індустрії спрямовані радше на споживачів покоління Альфа (народжені між 2010-ми та 2020-ми роками) і їх майбутніх дітей.

Роботи-гуманоїди, що вже існують, – лише попередники майбутньої технологічної революції, коли машини зможуть безпомилково імітувати людські переживання, емоції та сни і виконувати більшість людської роботи – не лише автоматизованої, а й креативної. ЕП розповідає про сім найбільш відомих та розумних роботів-гуманоїдів, які змінюють сьогодення та дозволяють зазирнути в майбутнє.

Ameca

Цього робота-гуманоїда у 2021 році створила британська компанія Engineering Arts, яка є лідером серед виробників роботів для індустрії розваг. Наразі це творіння вважається одним з найпередовіших у галузі, зокрема, завдяки комбінації ШІ та AB (artificial body – штучного тіла). Це робить Ameca роботом, що максимально наближений до людини.

Ameca створена на базі потужної операційної системи Tritium, яку Engineering Arts називає "магією, що змушує метал оживати". Відображення людської міміки (кліпання очима, усмішка) та емоцій (радість, сум, подив, злість) стали можливі завдяки технології Mesmer. У її основі – 3D-сканування міміки реальних людей.

 
Джерело: Business Insider

Робот має андрогінний вигляд, адже його розробники намагалися бути гендерно- та расово-нейтральними, фокусуючись не на вигляді, а на можливості відтворювати емоції.

Ameca здатна вести невимушені балачки з людиною, розпізнавати інтонації голосу, розуміти контекст, емоції та настрій співрозмовника. Завдяки вбудованій технології візуального розпізнавання предметів робот-гуманоїд ідентифікує об’єкти, обличчя і навіть інтерпретує складні сцени.

Що неймовірно – інтелект Ameca наближений до людської інтуїції. Робот здатний вирішувати складні завдання, що потребують аналітики, відтворення чи імітації.

Ameca може малювати, наспівувати мелодії, а торік зізналася, що бачить сни. Зокрема, їй наснилася війна прибульців на Марсі. Одразу після цього робот додав, що жартує: "Я не можу бачити сни, як люди, але можу їх симулювати. Це допомагає мені пізнавати світ".

Зустріти Ameca можна буде в науковому центрі, парку розваг або на підприємстві. Саме для таких організацій його і створили. За словами засновника Engineering Arts Вілла Джексона, вартість робота – 133 млн дол.

Atlas

Boston Dynamics – американська компанія, що створює продукти у сфері робототехніки. У 2013 році вона презентувала робота-гуманоїда Atlas, унікальність якого полягає в здатності перетинати місцевість з перешкодами, переносити речі і навіть виконувати трюки паркуру. З точки зору балансування, рівноваги та взаємодії з предметами, Atlas – найдосконаліший робот-гуманоїд серед усіх наявних.

 
Джерело: Medium

Цей робот має висоту 150 см і важить 80 кг. У ньому містяться три бортові комп’ютери та 28 гідравлічних шарнірів, завдяки чому він здатний рухатися з швидкістю 5,4 км за год. Робототехніки використовують своє творіння, щоб дослідити та відтестувати просунуту маневреність та координацію в роботів і зробити їх наближеними до динаміки людських рухів. Ось як це виглядає на прикладі допомоги будівельникам.

У 2015 році на змаганнях з робототехніки Darpa 2015 Atlas зміг виконати всі вісім завдань, серед яких – водіння комунального авто, подолання завалів, прибирання сміття, відчиняння дверей та вхід у будівлю (найскладніше завдання для роботів). Також він зміг знайти клапан біля труби, що протікав.

Виконання цих складних дій можливі завдяки симулятору робота, який розробники використовують, щоб проєктувати рухи Atlas та уникати ушкоджень оригінала. У Boston Dynamics зауважують, що основний фокус при створенні робота робили на покращенні його здатності розуміти світ.

Експерти оцінюють вартість Atlas 150 тис дол.

Pepper

Pepper – найбільш дружній та симпатичний робот у світі й ідеальний компаньйон сім’ї. Його розробила французька робототехнічна компанія Aldebaran Robotics, яку поглинула SoftBank Масайосі Сона.

Це перший робот свого класу, який потрапив на споживчий ринок. У 2014 році його представив аудиторії Сон на заході в Токіо, а у 2015 році японські споживачі розкупили тисячу одиниць за хвилину. Він тоді коштував 1 600 дол плюс щомісячна абонентська плата за користування.

 
Джерело: Robots Guide

За даними Robots Guide, попри початковий хайп, Pepper не зміг знайти значного попиту на ринку. До 2021 року SoftBank виготовила лише 27 тис одиниць і у 2022 році продала проєкт SoftBank Robotics Europe німецькій компанії United Robotics Group.

Причина в тому, що глобальний ринок споживчої робототехніки лише формується і попит аудиторії компаніям ще належить "виростити". Можливо, у майбутньому Pepper та його аналоги з’являться в кожному домі.

Pepper уміє розпізнавати людські емоції, зчитуючи їх з обличчя та інтонацій голосу. Його основне завдання – покращувати взаємини між людьми, створювати позитивну атмосферу, веселити та надихати.

"Апгрейд" тіла. Як сучасні технології допомагають українським військовим відновлюватися

Робота обладнали двома 5-мегапіксельними камерами HD (рот і лоб), 3D-сенсором (за очима), чотирма мікрофонами та трьома сенсорними датчиками. Pepper підтримує 12 мов, включаючи японську, англійську, французьку та іспанську. Його можна використовувати не лише вдома, а й в офісах. Pepper привітає клієнтів та гостей події, організує подання напоїв та скоординує роботу організаторів зустрічей.

Sophia

Цей робот-гуманоїд захоплює уяву людей усього світу. Розроблена компанією Hanson Robotics Sophia була активована на День святого Валентина у 2016 році. Її створили, надихаючись такими історичними персонажами, як Нефертіті та Одрі Гепберн, а також дружиною винахідника Амандою Хансон.

Місія Sophia – просувати ідею поєднання технологій та гуманізму в освіті, науці та медицині. Інноваційний робот уособлює останні досягнення людства в tech-сфері: працює на базі ШІ, машинного навчання, нейронних та генеративних мовних мереж, когнітивної архітектури та когнітивного керування моторикою.

Машинне навчання Sophia використовує, щоб розпізнавати людські обличчя, міміку та жести рук. Тому вона здатна оцінити переживання співрозмовника і спробувати запропонувати варіанти вирішення проблеми. У неї є й свої емоції – робот імітує психологію людини та механізм задіювання різних ділянок мозку. Також вона може пересуватися різним рельєфом завдяки динамічній стабілізації.

 
Джерело: Robots Guide

Sophia – своєрідний робот-інфлюенсер серед собі подібних. Вона є першим роботом, який отримав громадянство (Саудівської Аравії) у 2017 році і став амбасадором інновацій Програми розвитку ООН.

Цей робот – частий гість на глобальних конференціях, де просувають ідею емпатичних роботів та побудови дружніх стосунків між роботами-гуманоїдами та людьми. Охочі запросити Sophia на свій захід як спікера мають сплатити за виступ від 40 тис дол.

Jia Jia

Богиню роботів Jia Jia розробила команда дослідників Університету науки та технологій Китаю. Робот-гуманоїд вражає схожістю з живою китаянкою, красою та розумом, наближеним до людського. У Jia Jia навіть є почуття самокритичності. За переказами очевидців, на презентації свого релізу вона сказала фотографу: "Не наближайся до мене занадто близько, коли робиш фото, від цього моє обличчя вийде товстим".

 

Команда інженерів розповіла, що на створення Jia Jia знадобилися три роки. Директор з розробки Чень Сяопін сказав, що особлива увага приділялася очам та синхронізації руху губ зі словами.

Jia Jia може розпізнавати обличчя людей та підтримувати невимушену бесіду. Висота робота – 1,4 м, він пересувається приміщенням, уміє повертатися та здатен відображати базові емоції мімікою на обличчі. Надзвичайна естетична привабливість Jia Jia відкриває для неї потенціал стати роботом-адміністратором салонів краси, клінік, освітніх закладів. Ціна робота не розголошується.

Nadine

Подібність до людини робота-гуманоїда Nadine навіть лякає. Її легко можна сплутати із соціальним працівником або адміністратором, що працює за ноутбуком.

 
Джерело: Medium

Nadine розробили Наньянський технологічний університет та японська компанія Rokoro. Зовнішньо робот є копією свого творця – дослідниці та професорки університету Наді Тальманн.

За словами Наді, у майбутньому такі роботи зможуть замінити адміністраторів та соціальних працівників. Робот приязний, має добру пам’ять, уміє читати, імітує сумний або гарний настрої під час бесіди, дивиться співрозмовнику прямо в очі. Він може стати чудовим компаньйоном для людей похилого віку.

Завдяки вбудованим 3D-камерам, мікрофону та веб-камері робот збирає візуальні та аудіодані, що дозволяє йому розпізнавати обличчя, жести, емоції та поведінку людей. Nadine спілкується англійською, німецькою, французькою, китайською, гінді та японською мовами, що розширює її здатність взаємодіяти з користувачами з різних куточків світу. Тальманн зазначає, що вартість такого робота – 10 тис дол.

Digit

Милий, доброзичливий та слухняний робот-гуманоїд Digit виконує різні логістичні завдання: від розвантаження контейнерів до переміщення і доставки невеликих пакунків. Розробник Digit – Agility Robotics – так описує місію свого творіння: робот-партнер, який суттєво підвищує продуктивність людської робочої сили.

 
Джерело: Wavy

155-сантиметровий Digit обладнаний сенсором Lidar, стереокамерами, датчиками, має спритні кінцівки, які також використовує для збереження рівноваги. Завдяки своєму компактному дизайну робот може швидко та динамічно рухатися, присідати та обертатися. Digit здатен піднімати вантаж до 18 кг та вставати, якщо впав.

У 2019 році Agility Robotics співпрацювала з компанією Ford, щоб відтестувати автономну доставку пакунків, а у 2022 році творці Digit залучили 150 млн дол інвестицій від Amazon та інших компаній для виведення робота на ринок. Agility Robotics працює над відкриттям підприємства з виробництва Digit потужністю 10 тис роботів на рік. Випускати їх на споживчий ринок компанія планує у 2025 році. Вартість робота не розголошується.

Реклама: