А где Ярославская? Кто из российского списка Forbes не попал под санкции в Украине

А где Ярославская? Кто из российского списка Forbes не попал под санкции в Украине

В октябре Украина наконец ввела санкции против российских олигархов и других россиян, причастных к войне. Сколько представителей российского Forbes ЭП нашла в списке? (укр)
Четверг, 27 октября 2022, 15:30

Після початку великої війни Україна запровадила механізм конфіскації активів російського бізнесу і держави у відповідь за підтримку агресії.

Проте з 24 лютого до осені в санкційних списках перебував один лише російський олігарх – Євген Євтушенков, у якого, на відміну від інших кремлівських олігархів, небагато активів в Україні.

Усе змінилося 19 жовтня, коли президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про накладення санкцій на понад 250 бізнесменів, понад 1,5 тис компаній, 4 тис пропагандистів та колаборантів і пов’язані з ними компанії.

ЕП вирішила подивитися, чи всі олігархи потрапили в санкційні списки. Нижче в інфографіці показано, на кого з найбагатших росіян із списку Forbes не були накладені санкції.

Сірим кольором позначені росіяни, які не потрапили в список, синім – усі інші. Розмір квадрата залежить від фінансового стану конкретної особи.

 
Україна запровадила санкції проти російського олігарха Романа Абрамовича з відтермінуванням до завершення обміну полоненими і тілами загиблих внаслідок збройної агресії РФ проти України

Під свіжими санкціями України опинилися майже всі учасники списку російського Forbes за 2021 рікВиняток – кілька власників IT-компаній, які досі не були частими учасниками таких рейтингів.

Це виглядає логічно, адже ці люди не розвивали російську цивільну та військову промисловість, яка використовується для агресії в Україні.

Фрідман, Ротенберги, Лісін та інші російські олігархи тепер під українськими санкціями. А що це дає?

Найбагатшою людиною російського списку Forbes, яка не потрапила під санкції, є Павєл Дуров, засновник месенджера Telegram. З 2017 року він живе в Дубаї, а в лютому 2021 року отримав уже четверте громадянство – ОАЕ. Він не вважає себе громадянином РФ.

Другий за статками – Дєніс Свєрдлов, ексзаступник міністра зв’язку Росії та ексголова оператора Yota. Свєрдлов, як пише російська преса, у травні 2022 року закрив офіс стартапу Arrival у Росії і перевіз співробітників до Грузії.

Третіми за фінансовим станом серед росіян, які не потрапили під санкції, стали стартапери з Росії брати Ігор та Дмитро Бухмани. Вони побудували одну з найбільших ігрових компаній у світі – Playrix.

Підконтрольна іншому "несанкційному" щасливчику з Росії Юрію Мільнеру компанія DST займається фінтехом, а сам він раніше заявляв, що відмовився від громадянства РФ.

Якщо в санкційному списку є рідкісний промисловець, то він має бути під слідством в РФ та в еміграції. Таким є екскерівник компанії "Тольяттіазот" Володимир Махлай.

Зрештою, це не означає, що список досконалий. Наприклад, там присутня трійка так званої лужниківської групи: Євген Гінер, Олександр Бабаков та Михайло Воєводін.

Українська прокуратура вважає, що вони контролюють в Україні п’ять обленерго (через фірму "ВС енерджі інтернешнл Україна"), мережу готелів (бренди Premier та Accord Hotels), "Перший інвестиційний банк" та обʼєкти нерухомості.

ЕП раніше писала, що з 2014 року ці олігархи не мають юридичного стосунку до обленерго, а їх бенефіціарами є Марина Ярославська, Олег Сізерман (Німеччина), Валтс Вігантс, Віліс Дамбінс та Артурс Альтбергс (Латвія).

Утім, ці особи пов’язані з росіянами. Наприклад, Ярославська, яка до березня 2008 року мала російський паспорт, є дружиною Гінера.

Агентство "Чорна діра". Що відбувається з конфіскованими в Україні активами росіян?

ГПУ звинувачує згадану трійцю в сепаратизмі (стаття 110 КК) за справою №12020060020003657 від 2020 року. Проте в травні 2022 року Київський апеляційний суд відмовив слідчим в арешті активів.

Суд не побачив аргументів на користь того, що посадові особи обленерго роблять щось протиправне, наприклад, підривають енергетичну безпеку, або акції цих підприємств були набуті незаконно і можуть бути перепродані.

Друге питания – чи є Бабаков, Гінер та Воєводін справжніми бенефіціарами активів, які оформлені на офшори і європейських "фунтів", – суд навіть не розглядав.

Українська влада змарнувала шанс завершити цю непросту справу, коли не включила в санкційний список, наприклад, формального чинного власника та бенефіціара обленерго Марину Ярославську.

З цим не мало бути проблем: у санкційних списках знайшлося місце великій родині власника "Сєвєрсталі" Олексія Мордашова та деяким громадянам ЄС, а не тільки Росії.

Реклама: