Аграрного міністра підозрюють в оборудках із землею на 500 мільйонів. Що загрожує Сольському: деталі справи

Аграрного міністра підозрюють в оборудках із землею на 500 мільйонів. Що загрожує Сольському: деталі справи

Міністр агрополітики Микола Сольський отримав підозру через можливі оборудки з державною землею. У чому підозрюють міністра і чим його справа споріднена із "справою Мазепи"?
Вівторок, 23 квітня 2024, 20:45 -
Міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський

23 квітня Національне антикорупційне бюро (НАБУ) опублікувало кадри з помешкання міністра аграрної політики Миколи Сольського. Колишнього голову аграрного комітету Верховної Ради, а нині члена уряду підозрюють у "заволодінні державною землею на 291 млн грн та спробі заволодіння землею ще на 190 млн грн".

Хоча ймовірний злочин стосується періоду, коли Сольський ще не працював в аграрному міністерстві і навіть не був народним депутатом від "Слуги народу", звинувачення в розкраданні державних земель є серйозним для людини, чиє відомство опікується захистом державних ресурсів.

У чому звинувачують міністра, про які землі йдеться, що загрожує Сольському і чи не доведеться йому залишити міністерське крсіло?

Суть справи

У справі, яку розслідує НАБУ, ідеться про два епізоди.

Реклама:

Перший епізод. Стосується 2,5 тис га земель, розташованих на Сумщині. Це державні володіння, якими на підставі права постійного користування управляли два державні підприємства із структури Національної академії аграрних наук (НААН): ДП "ДГ "Іскра" та ДП "ДГ "Надія". Вартість цих земель слідство оцінює 291 млн грн.

Крім Миколи Сольського, у заволодінні державною землею НАБУ підозрює посадовців Держгеокадастру і "кураторів", які контролювали діяльність цих органів. Наразі, як зазначають правоохоронці, вручення підозр у цій справі ще триває.

Право постійного користування – це безстрокове право володіння і користування земельною ділянкою, яка перебуває в державній або комунальній власності. Його особливість полягає в тому, що такі користувачі землі (переважно державні підприємства) сплачують у місцеві бюджети символічний податок – 1% від нормативно-грошової оцінки (НГО) ділянки. Для порівняння: ті, хто орендують землю на ринкових умовах, сплачують близько 8% від НГО.

У 2017 році Сумський обласний Держгеокадастр встановив, що у ДП "ДГ "Іскра" та ДП "ДГ "Надія" відсутні документи, які б підтверджували їхнє право на користування цими землями. На підставі цього його працівники склали акт про самовільне зайняття ділянок.

За версією НАБУ, "учасники схеми (Сольський, працівники Держгеокадастру чи "куратори") забезпечили знищення таких документів". Згодом ті ж особи нібито передали ділянки у власність заздалегідь визначеним громадянам під виглядом реалізації їхнього права на безкоштовну землю. Передусім ідеться про учасників бойових дій, які тоді могли отримати безкоштовно по 2 га.

Детективи вважають, що ці особи були наперед визначені учасниками схеми і ще до приватизації землі нібито підписали договори про її передавання в оренду приватному агрохолдингу.

Куди зникає державна земля: "академіки Коломойського" намагаються відхопити 15 тисяч га біля Дніпра

Другий епізод. Підозрювані також намагалися заволодіти 3,3 тис га землі на Сумщині вартістю 190 млн грн, однак, як зазначається в повідомленні правоохоронців, їм завадили детективи НАБУ та прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), які провели обшуки та наклали на ділянки арешт.

У НАБУ не вказують конкретні статті Кримінального кодексу, які інкримінують Сольському та іншим учасникам схеми. За даними джерела ЕП, ознайомленого із змістом справи, ідеться про вчинення злочину за ч. 5 ст. 191 – "привласнення, розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем". Її санкція передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

Детективи стверджують, що справа охоплює 2017-2021 роки. Сольський пояснює, що події, яких стосується підозра, відбувалися у 2017-2018 роках, а ще три роки тривали судові суперечки щодо цих земель.

"Обставини семирічної давнини стосуються спору між державними підприємствами та фізособами, зокрема військовими АТО, за землі, які були надані останнім у володіння відповідно до закону. Спори вирішуються судами, у тому числі Верховним Судом. Як мені відомо, низка рішень констатує відсутність права державних підприємств на землі, які, імовірно, має на увазі НАБУ", – заявив міністр.

До обрання в парламент у 2019 році Сольський займався юридичною діяльністю в земельній сфері. У 2008 році він з групою інвесторів, у тому числі з колишнім головою ОП Андрієм Богданом заснував Український аграрний холдинг. За даними YouControl, частка Сольского в статутному фонді юрособи символічна – 0,1%. Проте співрозмовники ЕП з аграрного бізнесу наголошують, що де-факто міністр залишається одним з головних бенефіціарів бізнес-групи.

Холдинг володіє 62 тис га земель, які переважно зосереджені на Чернігівщині.

Класичні схеми

У власності держави є близько 700 тис га сільськогосподарської землі, левова частка якої перебуває в користуванні НААН, її структурних підрозділів та держпідприємств. Як свідчить бюджетний запит академії на 2023 рік, у її користуванні перебували 464 тис га землі.

Попри такий ресурс, лише одиниці підприємств НААН прибуткові, а більшість загрузли в збитках або є банкрутами. Чому так? Роками землі академії були нескінченним джерелом корупційної ренти для багатьох бенефіціарів: політичних сил, депутатів, правоохоронців, місцевих чиновників, бізнесменів різного ґатунку. Усі, хто міг дотягнутися до державних земель, використовували її в тіньовий спосіб, сплачуючи академії копійки.

Раніше ЕП описувала схему, через яку компанія з орбіти Ігоря Коломойського багато років майже безкоштовно обробляє десяток тисяч гектарів держпідприємства на Дніпропетровщині і прагне вивести їх під свій повний контроль.

Схема, в організації якої звинувачують Сольського, не унікальна, вона часто використовується для виведення державних земель у приватне користування. Ба більше, подекуди такий спосіб абсолютно легальний. Історію, яку міністру інкримінує НАБУ, можна умовно поділити на три етапи: виведення державної землі в приватну власність, її приватизація фізособами та надання в оренду агрофірмам.

За даними джерел ЕП, у середині 20 століття земля, яка є предметом злочину, належала одній з артілей (спілка робітників однієї галузі) на Сумщині. Згодом артіль кілька разів реорганізовували, вона змінювала форми власності, поки через 50 років не стала двома підприємствами в структурі НААН.

Через ці процеси простежити підстави для права постійного користування та визначити, на які ділянки воно поширюється, стало складно. НААН вважає (відповідно, і НАБУ), що два підприємства зберегли за собою право постійного користування на ділянки. Натомість із заяви Сольського виходить, що такого права могло не бути.

Тіньовий ринок землі: найбільш поширені схеми розкрадання

Безоплатна приватизація – одна з найбільш популярних схем виведення землі з державної власності. Вона передбачає, що особи, які мають право на отримання від держави безкоштовних паїв (наприклад, бійці АТО), оформляють власність на такі ділянки та передають їх в оренду бізнесу за заниженими цінами.

Схожу справу НАБУ завершило розслідувати на початку 2024 року. Вона стосується земель на Київщині, які належать ДП НААН "Дмитрівка". Там Держгеокадастр також не визнав правонаступництво права постійного користування держпідприємства, після чого через приватизацію учасниками АТО землі перейшли в оренду до агрофірми.

Підозра Сольському зводиться до питання, чи доведе слідство, що державна земля належала на праві постійного користування підприємствам НААН та була відчужена незаконно, і чи буде доведена причетність міністра до цього.

Що буде далі із Сольським

Наразі на Сольського очікує суд, який обере йому запобіжний захід. Дата поки що невідома. Від результату судового розгляду залежатиме, чи зможе міністр керувати відомством, поки триватиме досудове розслідування.

Новини про вручення йому підозри з’явилися на тлі чуток про кадрові зміни в уряді та ідеї вчергове об’єднати Мінагрополітики з Мінекономіки. ЕП не вдалося підтвердити ні першу, ні другу тези.

Іронічно, що Сольський, який як депутат відкривав ринок землі, а в міністерстві виступає за скасування права постійного користування для держпідприємств, сам отримав підозру через можливі оборудки з державною землею.

Насправді ж подібних справ в Україні щонайменше сотні і це лише ті, про які відомо правоохоронцям. У НАБУ редакції повідомили, що бюро розслідує 11 кримінальних справ щодо діяльності НААН та її підрозділів за статтями Кримінального кодексу про шахрайство, заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем, відмивання коштів, зловживання службовим становищем та хабарництво.

Ще шість справ розслідує СБУ. Звіт ТСК з питань розслідування фактів корупції в НААН свідчить, що Нацполіція у 2023 році розслідувала 251 кримінальну справу щодо академії.

Як купити землю (пай): деталізована інструкція

Історія, яку інкримінують міністру Сольському, – лише одна із сотень розслідуваних. Епізодів, які стосуються державної землі і до яких правоохоронці не дотягнулися, тисячі.

Як розповідав ЕП ексміністр агрополітики Роман Лещенко, через механізм безоплатної приватизації за десятки років у приватну власність могли бути виведені 5 млн га землі. Набувачами на законних підставах були пересічні українці, але часто ділки використовували таких власників як посередників, щоб сконцентрувати землю.

Замість висновку

Справ про виведену в приватні руки державу землю є чимало. Це питання настільки масове та політично важке, що вимагає нового суспільного консенсусу: кого і як за це карати. Градус проблеми сягнув нового рівня, коли в січні ДБР затримало інвестбанкіра Ігоря Мазепу через "земельну" справу і нібито неправомірне відчуження державної землі.

У відповідь на заяви про тиск на бізнес була створена Рада з питань підтримки підприємництва. Один з напрямків її роботи – напрацювання змін до законів, які б захистили право власності бізнесу на набуту в минулому землю. Як розповідав член Ради підприємців та голова Ради федерації роботодавців Дмитро Олійник, це необхідно, адже кримінальні провадження продовжують відкриватися і "кожен інвестор може стати злочинцем".

З одного боку, потрібен механізм, який дасть бізнесу видихнути. З іншого боку, хтось роками шукав обхідні шляхи для виведення державної землі в приватну власність, використовуючи чиновників та підставних осіб, а більша частина суспільства від того нічого не отримала. Тож вирішити це питання буде непросто.

Реклама: