Еволюція сімейного права: про упередження в нашому суспільстві та інноваційні тренди розповідає відома адвокат Наталя Горбаль
PROMOTED

Еволюція сімейного права: про упередження в нашому суспільстві та інноваційні тренди розповідає відома адвокат Наталя Горбаль

Четвер, 23 лютого 2012, 11:46 -
Достатньо вимовити слово «сім’я», як перед очима одразу виникають обличчя тих людей, з ким йдемо по життю, про яких дбаємо, за яких хвилюємось та вболіваємо, а в скрутні часи можемо на них покластися.

Сім'я  — наша опора, надійний тил, який потрібно берегти та охороняти. Про те, як це правильно зробити в сучасних непростих умовах, ми й поспілкувалися з відомим адвокатом Наталею Горбаль.

— Наталіє, ви — одна з найвідоміших в Україні адвокатів з сімейного права. Чому обрали саме сферу сімейно-шлюбних відносин?

— Хоч би як пафосно це звучало, але сім'я завжди була і залишається основою здорового суспільства, а також найважливішим інститутом виховання наших дітей.

При цьому, ні в школі, ні у ВНЗ нас не вчать, як будувати сім'ю і чим варто керуватися в цих процесах. Всі сподіваються тільки на любов, часто, погано розуміючи, що це, в принципі, у розрізі прав, обов'язків та відповідальності у шлюбі та сім'ї.

Упевнена, що на першому місці точно має стояти щось основне, наприклад, закони побудови сім'ї, а зовсім не емоції та почуття.

Я сама завжди мріяла не лише про щасливу сім'ю, а й про те, щоб вона була успішною. І саме це бажання змусило мене зайнятися дослідницькою діяльністю у сфері сімейного права, спираючись на фундаментальні професійні знання.

В результаті, мною були створені не тільки закони побудови успішної та щасливої ​​сім'ї, але й розроблені структурні елементи, що становлять фундамент, на якому дві людини починають будувати свої відносини.

Безумовно, всього цього могло й не бути, якби я не була так захоплена тим, чим займаюся. При цьому я також отримую величезне натхнення від зустрічей зі студентами та моїми читачами, оскільки вважаю, що просвітницька місія дуже важлива у нашій професії.

 
Наталя Горбаль

— Нещодавно ви стали партнеркою ARZINGER і очолили практику приватних клієнтів та сімейного права цієї компанії. Які, з вашої точки зору, зараз найактуальніші тренди у сфері сімейного права?

— Наразі основним трендом, на мою думку, є глобальне реформування сімейного права, причому навіть не з боку держави, — "реформатором" виступає саме суспільство.

Це викликано насамперед тим, що існуючі положення сімейного законодавства явно відстають від реалій життя. Це призводить до дуже сумних наслідків: поглиблення конфлікту поколінь, падіння авторитету дорослих, формування соціального інфантилізму у підростаючого покоління та практично тотальної правової безграмотності у сфері шлюбу і сім'ї.

Варто зазначити, що сучасне суспільство сьогодні може самостійно перетворювати соціальні відносини, в ході яких змінюються не тільки "організаційні форми" шлюбно-сімейних відносин, а й ролі чоловіків і жінок у суспільстві і в сім'ї.

І всі ці процеси, що пов'язані з розвитком і зміцненням інституту сім'ї, вимагають, щоб була сформована та прийнята державна сімейна політика.

При цьому сама сім'я, як і раніше, сприймається як одна з головних життєвих цінностей та як умова щасливого життя, що також можна віднести до трендів, які не втрачають своєї актуальності.

Стабільність чи нестабільність соціально-суспільного життя, здоров'я нації безпосередньо залежать від стану сім'ї та її місця у державному регулюванні.

У той же час сім'я, що руйнується, — одна з умов деградації суспільства, а щорічне збільшення розлучень, позашлюбних дітей, розвиток альтернативних форм сім'ї (монобатьківські сім'ї, проживання в незареєстрованих шлюбах), зниження народжуваності дітей у сім'ях, емансипація жінок та дітей призводить до кризи вирішення демографічного питання.

У зв'язку з чим саме суспільство визначило свій власний тренд: поліпшення демографічної статистики можливе не за рахунок збільшення народжуваності як такої, а насамперед за рахунок впровадження системної державної підтримки сімей і так, щоб ця підтримка була зрозуміла всім. Звичайно ж, у цих питаннях сфера сімейного права має стати основою.

— Ви є авторкою книг "Must have сезону, або Путівник (труднощами) сімейного життя" та "Must have сезону, або Новий погляд на шлюбний договір". Що спонукало вас до написання цих книжок?

— Насамперед, бажання поділитися своїми знаннями та пояснити складні речі доступною мовою. Для мене це було своєрідним викликом, оскільки одним із головних завдань, які я ставила сама перед собою, було написання книги простою мовою, максимально уникаючи складної для розуміння юридичної лексики.

З огляду на відгуки, я з цим завданням впоралась, і сьогодні для багатьох українських сімей мої книги є настільними. Дуже пишаюся тим, що мої книги врятували, в буквальному сенсі, кілька сімей від руйнування, а також негативних наслідків шлюборозлучних процесів.

Завдяки отриманим знанням люди зробили вибір на користь розуму, усвідомленості та збереження людських відносин.

Крім цього, мої книги є своєрідною "швидкою допомогою" для тих, хто не знає, як повідомити іншому з подружжя про своє бажання укласти шлюбний договір: достатньо покласти мою книгу на видному місці.

Насправді матеріал для моєї першої книги був у мене зібраний задовго до її виходу. Втім, лише знайомство з видавцем Іваном Степуріним, який поставив мене у жорсткі рамки зі строками, дозволило цій книжці вийти у світ.

А що стосується другої книги, все було набагато легше. На неї вже чекали мої вдячні читачі. І зараз розкрию вам таємницю: працюю над своєю третьою книгою.

— Які стереотипи щодо шлюбних договорів існують в нашому суспільстві?

— Стереотипів не так багато, але вони, на жаль, дуже усталені. Так, більшість вважає, що шлюбний договір призначений лише для тих, хто має, що ділити або для тих, хто хоче обібрати-обдурити-залишити ні з чим, у крайньому випадку, для тих, хто має намір поділити квартиру, дачу, машину. І, мабуть, один із найпоширеніших стереотипів, коли люди вважають, що шлюбний договір здатний зруйнувати сім'ю, "вбити" кохання тощо.

Втім, все це надто далеко від реалій сьогодення, оскільки найбільший запит у соціумі — це запит на захищеність та стабільність сім'ї.

А це може дати лише шлюбний договір, точніше навіть, не стільки він сам, скільки обговорення його змісту, як то кажуть, "на старті".

Адже саме цей процес надає унікальну можливість кожному з пари побачити справжнє обличчя одне одного та вберегти себе від помилок.

 
Наталя Горбаль

— Шлюбні договори — це дійсно працюючий інструмент? У чому, на вашу думку, їхні найвагоміші плюси?

— Це унікальний інструмент, застосування якого регулюється лише на рівні закону. Насправді, непорозуміння щодо шлюбного договору виникає не через стереотипи, а через незнання предмета.

Мною було визначено сім цілей укладання шлюбного договору. Наприклад, шлюбним договором можна захистити майно від претензій дітей від попередніх шлюбів або позашлюбних дітей у випадку відкриття спадщини, або нівелювати ризики арешту майна, якщо одному з подружжя загрожує підозра у скоєнні кримінального правопорушення.

У той самий час шлюбний договір можна представити як бізнес-план розвитку сім'ї чи визначення "дорожньої карти" її розвитку.

І, якщо переслідувати саме цю мету, то ви отримаєте не просто договір, яким визначите, наприклад, що ваша квартира чи автомобіль спільні, а станете володарем своєрідного статуту сім'ї з розгорнутим бізнес-планом на кілька років уперед.

Тому говорити про те, що шлюбний договір веде до розлучення точно не доводиться. Навпаки, шлюбний договір — інструмент, що дозволяє прийти сім'ї, як єдиному цілому, до успіху та стабільності у своєму розвитку, а також сприяє її зміцненню.

— Чому не варто ставитися до підписання цих документів з пересторогою?

— Статистика показує, що кількість шлюбних договорів, які укладаються, збільшується в останні роки. Це наочно свідчить про те, що в суспільстві зникають забобони, пов'язані з такого роду договорами.