Янукович введе моду на вертодроми?

Янукович введе моду на вертодроми?

Вівторок, 12 липня 2011, 11:53 -
Компанія-замовник зареєстрована лише 24 жовтня 2010 року, тобто напередодні будівництва майданчика. Статутний капітал фірми, яка замовляє роботи на десятки мільйонів гривень, становить лише 1 тисячу гривень. Володіє нею громадянин України Андрій Чернишов.

Будівництво президентського вертолітного майданчика в центрі Києва добігає кінця. Об'єкт обіцяють здати в експлуатацію вже в липні 2011 року.

Водночас, будівництво естакади з Паркової алеї на вулицю Грушевського планують закінчити до кінця осені 2011 року або навесні 2012 року.

У будь-якому разі Віктор Янукович зможе скористатися майданчиком для польотів на роботу з резиденції у Межигір'ї вже влітку 2011 року.

Вертодром такого рівня зводиться вперше в Україні. У Києві є лише два вертолітних майданчики. Один розташований на даху лікарні, інший - в районі Гідропарку. Однак це не більше, ніж спеціально обладнане місце для приземлення вертольотів.

Реклама:

"Президентська" ж модель має всю необхідну інфраструктуру: диспетчерський пункт, станцію обслуговування, обладнану метеорологічною та радіотехнічною апаратурою, стоянку, місця для під'їзду автомобілів. Спорудження естакади дозволить Януковичу добиратися на вулицю Банкову, не зустрічаючись з потоком автомобілів.

Будує об'єкт компанія "Основа-солсіф", яка раніше отримала контракт на протизсувне зміцнення київських пагорбів, що примикають до набережної Дніпра.

Компанія вже зводила вертолітний майданчик для лікарні швидкої допомоги на лівому березі Дніпра, проте це був досить простий об'єкт - так званий вертолітний стіл, тобто місце для посадки.

Таємничий замовник

Спорудження вертодрому проходить в рамках виконання "протизсувного" контракту. "Вже освоєно близько 40 мільйонів гривень. Думаю, загальна сума становитиме 60 мільйонів гривень. Більша частина цих коштів пішла на протизсувне зміцнення пагорбів", - сказав генеральний директор "Основи-солсіф" Юрій Карпенко.

За його словами, замовником будівництва є підприємство "Амадеус ко", тобто приватний інвестор. Він також повідомив, що компанія платить більш-менш регулярно, підганяє, проте не робить це в ультимативній формі.

Компанія-замовник зареєстрована лише 24 жовтня 2010 року, тобто напередодні будівництва вертолітного майданчика. Статутний капітал фірми, яка замовляє роботи на десятки мільйонів гривень, становить лише 1 тисячу гривень. Володіє компанією громадянин України Андрій Чернишов.

Земельна ділянка для вертодрому розміром 2,18 гектара, яку орендує замовник, коштує 2,02 мільйона гривень на рік. На думку експертів, ціна занижена у кілька разів.

Фото автора

Ціна питання

За словами забудовників, набережна Дніпра - найкраще місце для будівництва вертолітних майданчиків у Києві, адже тут нема житлових об'єктів. Політ над ними в населених пунктах заборонений, проте над рікою вертольоти пролітати можуть і в межах міста. Також вони можуть сідати поблизу берега.

Втім, представники бізнесу поки не виявляють інтересу до таких майданчиків. Однак не виключено, що після початку експлуатації президентського вертодрому підприємці почнуть замовляти подібні об'єкти. Ціни на них залежать від типу вертольотів та виду площадки - є стаціонарні і тимчасові майданчики.

Стаціонарні пункти призначені не тільки для приземлення, але й для стоянки, тому будуються з бетону. Вони обладнані електрикою і навігаційними вогнями. Навіть економічні об'єкти коштують 0,3-1 мільйон гривень. Вертодроми, подібні до президентського, коштують 10 мільйонів гривень.

Тимчасові вертолітні пункти удесятеро дешевші. Економ-варіант може коштувати кілька тисяч гривень. Основні витрати припадають на протипожежне обладнання.

"Вертоліт сідатиме де завгодно, це не проблема - посадити вертоліт. Набагато важче знайти місце для його стоянки і заправлення. У цьому сенсі в Україні дуже слабка інфраструктура", - каже директор компанії "Промінтерсервіс" Руслан Федорович.

Оскільки в Україні в приватному користуванні є близько 200 вертольотів, то подібні об'єкти можуть зацікавити приватних і корпоративних власників.

Втім, навіть після початку президентських польотів буму на вертолітні паркування очікувати не варто. По-перше, експлуатація вертольотів - дороге задоволення навіть для багатих людей. По-друге, процедура узгодження польотів над містом доволі марудна. Дозволити посадку в Києві можуть лише в межах русла річки.

Політ для обраних

Як відзначили в авіаційному центрі "Ротор Україна", оформлення документів для стаціонарного вертолітного пункту коштує близько 8 тисяч доларів.

Складність легалізації об'єкта в межах міста обумовлена тим, що понад 90% вертольотів України обладнані лише одним двигуном, отже, не відповідають вимогам польотів над населеним пунктом.

Будувати вертолітні майданчики на дахах висотних будівель нерентабельно, оскільки маршрути польотів над населеним пунктом потрібно регулярно погоджувати з "Укравіарухом", в якого жорсткі вимоги.

Відтак, забудовники не зводять вертолітні майданчики на дахах своїх об'єктів. Лише одного разу він був вказаний у проекті будівництва готельно-офісного комплексу на бульварі Дружби народів 44-46, але потім від цієї ідеї відмовилися.

Як наслідок, вертолітна інфраструктура Києва одна з найвідсталіших у Європі. Цей транспортний сегмент повинен був би пожвавитися напередодні "Євро-2012", проте особливих зрушень наразі не видно.

Недавно, правда, спорудили ще один масштабний вертодром у Каневі. Він нібито призначений для високих гостей, яким під час футбольного чемпіонату закортить полетіти на гелікоптері до Тарасової гори.

Також почалося спорудження приватного вертолітного майданчика в районі столичного Південного мосту.

Однак більшість власників вертольотів користуються майданчиком в Гідропарку або сідають на аеродромі "Чайка", за п'ять кілометрів від Києва. Тут можна не тільки здійснювати посадку, але й ставити вертольоти на стоянку у спеціальні ангари.

Реклама: