Ахметов хоче від Коломойського більше грошей

Ахметов хоче від Коломойського більше грошей

Середа, 3 грудня 2008, 07:57 -
"Запоріжжяобленерго" хоче змусити місцеві заводи платити більше за електроенергію. Вони значно знизили споживання енергії, тому тепер постає питання про виключення їх із І категорії споживачів, яка дозволяла сплачувати на майже 0,15 гривень за кВт-год. менше.

апоріжжяобленерго" хоче змусити  металургійні підприємства запорізької області платити за електроенергію більше.

Галузь суттєво знизила споживання електроенергії, тому тепер постає питання про виключення заводів із І категорії споживачів, яка дозволяла їм сплачувати на майже 0,15 гривень за кВт-год. менше.

Проте для переведення до ІІ категорії самої лише цієї причини замало.

Як стало відомо "Економічній Правді", ВАТ "Запоріжжяобленерго" шукає можливості переведення ВАТ "Запорізький завод феросплавів" (управлінням бізнесу ЗФЗ здійснюють структури, які аффільовані з групою "Приват" Ігоря Коломойського) з першої категорії споживачів електроенергії до другої.

Реклама:

Згідно з І класом напруги, тарифи для споживачів (без ПДВ) складають 43,58 коп./кВт-год. Якщо феросплавні заводи перейдуть до ІІ класу, то сплачуватимуть уже 58,46 коп./кВт-год.

[B]

 "На тариф І класу мають право підприємства, які споживають електроенергії більш ніж 150 млн. кВт. на місяць. Наразі ж феросплавники через спад виробництва продукції стільки енергії не потребують. Скажімо, у Запорізького феросплавного виробництво минулого місяця впало вже десь на 80%", - повідомив співрозмовник ЕП.

Більш ніж 60% ВАТ "Запоріжжяобленерго" належить НАК "Енергетична компанія України", за квотою якої обленерго з часів прем'єрства Януковича керує ставленик ДПЕК Ріната Ахметова Віктор Носулько.

"Поки нам не відомо щодо інших підприємств галузі, але Запорізький феросплавний Запорізьке обленерго просить НКРЕ перевести до другої групи споживачів ", - повідомив ЕП виконавчий директор Української асоціації виробників феросплавів та іншої електрометалургійної продукції "УкрФА" Сергій Кудрявцев.

Такий крок з боку генеруючих компаній - цілком зрозумілий, адже ЗФЗ разом із Запорізьким алюмінієвим комбінатом споживали половину його продукції, тому падіння попиту з боку цих гігантів боляче вдарить по кишені обленерго.

"Враховуючи тенденцію зниження обсягів споживання електроенергії низки споживачів, ВАТ "Запоріжжяобленерго" звернулося до НКРЕ з проханням надати роз'яснення щодо застосування тарифів відповідного класу напруги в розрахунках за електроенергію з такими споживачами", - роз'яснив ситуацію директор ВАТ "Запоріжжяобленерго" Віктор Носулько.

За його словами, протягом останніх років обсяги споживання електроенергії ВАТ "Запорізький завод феросплавів" перевищували 200 млн. кВт-год на місяць. У жовтні ж цього року завод спожив 106 млн. кВт-год., а в листопаді  - 1,7 млн.  кВт-год.

Проте, як пояснили "Економічній правді" у НКРЕ, для переведення до ІІ категорії споживачів самого лише зменшення споживання електроенергії недостатньо.

Згідно з постановою НКРЕ "Про Порядок визначення класів споживачів" (N1052 від 13.08.98). до І класу відносять споживачів за наступними критеріями.

1) Вони отримують електричну енергію від постачальника електричної енергії в точці продажу електричної енергії із ступенем напруги 27,5 кВ та вище.

2) Вони приєднані до шин електростанцій (за винятком ГЕС, які виробляють електроенергію періодично), а також до шин підстанцій електричної мережі напругою 220 кВ і вище, незалежно від ступенів напруги в точці продажу електричної енергії електропостачальною організацією споживачу.

3) Є промисловими підприємствами із середньомісячним обсягом споживання електричної енергії 150 млн. кВт./год. та більше на технологічні потреби виробництва, незалежно від ступенів напруги в точці продажу електричної енергії електропостачальною організацією споживачу.

"Для того, аби перевести підприємство до ІІ категорії, необхідне невиконання усіх 3-х пунктів. Якщо не виконується один з них, з І категорії споживача не переведуть" - сказав начальник відділу регулювання відносин ліцензіатів із споживачами НКРЕ Ігор Городиський.

Отож, схоже, що виробники феросплавів занепокоїлися даремно. Хоча їхнє занепокоєння теж зрозуміле: перехід до ІІ класу - збільшення собівартості продукції. І це при тому, що на неї вже впливає підвищення залізничних тарифів.

"У постанові Кабміну №925 від 14 жовтня ("Про першочергові заходи щодо стабілізації ситуації, що склалася в гірничо-металургійному та хімічному комплексі", - ред), ми якось випали з переліку тих категорій, для яких заборонено піднімати тарифи на залізничні перевезення. З 17 листопада тариф зріс - феросплавні заводи відмовляються від перевезень", - розповів Сергій Кудрявцев.

"Це при тому, що ми забезпечуємо саме металургів, які отримують пільги на перевезення", - бідкається він.

За даними УкрФА, із введенням нових тарифів витрати самого лише Запорізького феросплавного заводу за місяць зростають на 30% (470 тисяч гривень) - до 2 мільйонів гривень.

Але найближчим часом подальшого зростання собівартості не очікується. "До одержання відповіді від НКРЕ ніяких дій чи заходів щодо зміни тарифів для металургійних підприємств ВАТ "Запоріжжяобленерго" не вживає", - запевнив "Економічну правду" керівник "Запоріжжяобленерго" Віктор Носулько.

Реклама: