Страхувальники законно ухиляються від податків?!

Страхувальники законно ухиляються від податків?!

Четвер, 2 жовтня 2008, 12:38 -
Страхові компанії поширили практику мінімізації податкових платежів. У цьому звинуватили їх керівники Державної податкової адміністрації. Чиновники впевнені, що з цієї причини бюджет недоотримав у І півріччі 2008 року близько 130 млн. грн.

Компанії і не заперечують звинувачень

Практично половина страхових компаній не сплачує податків державі. І навіть самі їх керівники запевняють, що це не вигадка. Однак президент Української федерації страхування Олександр Завада зазначає, що так роблять не компанії з іменем, а невеликі фірми. Хоча ДПА звинувачує в цьому саме великих гравців.

ДПА надає таку інформацію: з 22 страхувальників, які збирають до 100 млн. грн. премій, лише 8 компаній демонструє адекватний рівень сплати податків, що становить 3% від валового доходу. Інші ж компанії сплачують податки на рівні 1-2%.

Основна схема уникнення сплати податків - операції щодо перестрахування в Україні. Як зазначила кореспонденту ЕП начальник управління податкового планування та звітності СК "Провідна" Тетяна Щерба, згідно з чинним законодавством, єдиним видом валових витрат, що зменшує базу оподаткування страхових компаній, є перестрахування.

Реклама:

Саме його учасники ринку зробили "чорною дірою" і використовують на свій розсуд. Таку схему називають ще "псевдострахуванням".

Наприклад, страхувальник отримує премію 50 млн. грн. З цієї суми він на законних підставах залишає собі 500 тис. грн. і перестраховує в іншій компанії 49,5 млн. грн.

Ясно, що в цьому випадку податок сплачується лише з 500 тис. грн. Це складає 15 тис. грн. замість 1,5 млн. грн. Із суми 49,5 млн. грн. податок повинна сплатити інша страхова компанія, яка у свою чергу робить так, як і перша: перестраховує цей платіж уже у третьої компанії.

Все це призводить до довгого ланцюга доти, доки протягом року кінцевий перестрахувальник не повідомляє про своє банкрутство.

Такі схеми вигідні саме невеликим компаніям, а також фірмам, які приймають ризики, що перевищують їхні активи.

Олександр Завада пояснює, що, згідно з законом про страхування, страхувальник зобов'язаний укласти договір перестрахування у резидентів або нерезидентів, якщо страхова сума з окремого об'єкта страхування перевищує 10% з суми статутного фонду, сформованих вільних та страхових резервів.

Тому для багатьох невеликих компаній значна частка перестрахування є нормою, і саме в них такі афери можливі. Суть псевдострахування - це коли страховий платіж приймається, але компанія не бере ризиків. Тоді в неї і є можливість виведення цих грошей. Виявити псевдострахування можливо, аналізуючи конкретні договори страхування і в цілому баланс компанії.

Ми так переживаємо, що навіть створили центр боротьби...

"Страхувальники, які займаються класичним страхуванням, дуже занепокоєні з цього приводу, адже обвинувачення поширюються на весь страховий ринок. А це значно знижує темпи його розвитку і не дозволяє завчасно приймати необхідні для ринку закони, а також породжує недовіру до страхування. Ми зацікавлені в зменшенні обсягів псевдострахування", - переконує Олександр Завада.

Саме це бажання підштовхнуло страхувальників до створення "Української федерації страхування". За допомогою цього органу великі компанії намагатимуться оздоровити український ринок. Для цього ж необхідно, в першу чергу, збільшити прозорість як страхувальників, так і регуляторів.

Так, страхувальники повинні публікувати інформацію про свій реальний фінансовий стан, а регулятори - дані щодо всього ринку (звітний баланс про доходи та фінансові результати).

Зменшенню псевдострахування буде також сприяти перехід на міжнародні норми фінансової звітності, проходження компаніями міжнародного аудиту та отримання національних та міжнародних рейтингів. Іншими словами, за страхові компанії треба братися серйозно, так, як свого часу взялися за комерційні банки.

Мій любий венчурний фонде!

Існує ще одна схема відходу страховиків від оподаткування. Але про неї погодилися поговорити не так уже й багато джерел, і то не серед страхувальників, а серед спеціалістів інвестиційного ринку.

Експерт-інкогніто розповів, що дуже часто страхові компанії мають при собі так звані венчурні фонди. Ці установи призначені для інвестування у ризиковані інноваційні проекти, і, згідно з чинним законодавством, не сплачують взагалі ніяких податків.

Страхова компанія імітує заборгованість перед венчурним фондом, і потім поступово щомісяця розраховується, пересилаючи на його рахунки живі гроші. Зрозуміло, що з цих перерахунків "венчурка" не сплачує податків. Потім кошти передаються знову страховій компанії. Все чисто, як в аптеці.

Досі преса не звертала увагу на такий метод. Тому сподіваємося, що після опублікування нашого матеріалу, законодавці та й самі "чесні" страхові компанії муситимуть оздоровлювати страховий ринок ще й від "венчурних" маніпуляцій.

Реклама: