Україну забудують елеваторами

Україну забудують елеваторами

П'ятниця, 8 серпня 2008, 10:02 -
Українські аграрії наступного року, імовірно, матимуть достатньо місця для зберігання врожаю. Цьогорічний також не пропаде, якщо надлишки швидко й безперешкодно експортуватимуть, запевняють аналітики.

Кабінет міністрів вирішив максимально спростити процедуру отримання дозволу на землю під будівництво елеваторів. Згідно з задумкою прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, на це має йти 3 доби. Окрім того, відсотки по кредитах на це будівництво виплачуватиме держава.

Приводом для такого рішення стали скарги агровиробників на те, що віддати на збереження врожай часом вкрай важко. "На елеваторах місце є, але його тримають для зернотрейдерів", - сказала Юлія Тимошенко.

"Особисто я в нас у Запорізькій області не зіштовхувався з тим, щоб на елеваторах відмовляли у розміщенні зерна. Але будувати елеватори, тим не менш, потрібно. Я впевнений, що за підтримки держави будувати їх можна. Але без неї навряд чи хтось візьметься - побояться з огляду на відсотки", - розповів ЕП керівник однієї з агрофірм.

"Якщо держава візьме на себе сплату відсотків за кредити, крупні агрокомпанії елеватори будувати візьмуться", - впевнена аналітик центру маркетингових досліджень "Украгроконсалт" Єлизавета Малишко. Виходить, що і нові елеватори навряд чи стануть доступнішими для безпосередніх сільгоспвиробників.

Реклама:

Звісно, зернотрейдер більше зацікавлений у тому, щоб розмістити на своєму елеваторі власне зерно, куплене у селян за низькими серпневими цінами, аніж тримати його там до січня, і тільки тоді вже купляти.

За словами експерта, агрокомпанії зможуть закінчити таке будівництво за декілька місяців. "Наприклад, компанія "Нібулон" збудувала елеватор за такий короткий термін", - нагадує Малишко. Йдеться про об'єкт "Смотрич" у Хмельницькій області потужністю 66 тис. т. зерна.

"В середньому ми будуємо елеватор за 2,5-3 місяці", - уточнили у прес-службі "Нібулону".

У той же час, елеватори, будувати які почнуть за пропонованою Тимошенко схемою, не встигнуть знадобитися в нинішньому сезоні. Швидке будівництво потрібне лише для того, щоб встигнути закінчити їх до зими.

Окрім того, навіть за умови швидкого отримання землі під будівництво бюрократична машина працюватиме традиційно довго. Адже необхідно робити проекти, узгоджувати документацію тощо.

Поки що важко сказати, скільки саме агрокомпаній візьметься за будівництво. Але вже можна оцінити необхідну ємність.

"В Україні є сертифіковані елеватори потужністю 27 млн. т . У них, зважаючи на технічний стан, реально можна розмістити 20 млн. т. Відповідно, будувати треба елеваторів принаймні на цю ємність - ще 20 млн.", - припускає гендиректор ТОВ "Нібулон" Олексій Вадатурський.

"Кожна тонна елеватора обходиться принаймні у 200 доларів. Тобто, якщо ми бажаємо побудувати елеватор ємністю у 10 тис. т, нам необхідно принаймні 2 млн. дол..", - підрахував він.

А поки врожай складатимуть звично. При цьому - врожай рекордний. Мінагрополітики прогнозує збір цього року 43 млн. т зернових (минулого року - майже 29,3 млн. т).

"Я гадаю, що проблем із розміщенням врожаю бути не повинно. Головне вчасно вивозити зерно до завезення кукурудзи. Минулого місяця вивезли 1,5 млн. т зерна. Цього вивезуть ще десь 2 млн", - припускає Єлизавета Малишко.

З нею погоджується експерт асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Андрій Товстоп'ят. "За нашою інформацією, місця для зберігання урожаю цього року вистачить. Перевалочні потужності портів дозволять витримати нинішній тиск. Окрім того, найбільш сильні у фінансовому плані господарства зерно зберігати можуть ще і у власних ангарах тощо", - відзначає він.

Як бачимо, бажання бути незалежними від таких факторів в аграріїв є. І тому не виключено, що незабаром з'явиться ,більше незалежних від зернотрейдерів елеваторів. Але, незважаючи на допомогу з боку уряду, кардинально змінити ситуацію сільгоспвиробникам наразі не вийде.

Реклама: