Формула є. А ціна на газ все одно невідома

Формула є. А ціна на газ все одно невідома

Середа, 23 липня 2008, 16:00 -
Перейти з 2009 року на так зване "формульне ціноутворення" на газ, що поставляється з Росії, запропонував у ході переговорів з українським урядом й НАК "Нафтогаз України" голова ВАТ "Газпром" Олексій Міллер. Проте ціна для України на російський газ залишається невідомою.

Про нові пропозиції з посиланням на джерела в апараті Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко повідомило видання "Комерсант-Україна". Як пояснює джерело, формула базується на середній світовій ціні на газ за останні три місяці, з якої віднімаються ціна за його транзит українською територією і знижка за поступовий перехід до європейської ціни.

"За такою формулою ціна на газ 2009 року для України досягне 75-80% від ціни на газ у Польщі. Якщо виходити із сьогоднішніх цін на газ для Польщі - 420 дол. за тисячу кубометрів, то Україна зможе придбати газ не дешевше 315 дол. (зараз 179,5 дол. за тисячу кубометрів)", - зазначає видання.

В той же час, цитує "Комерсант" Міллера, ціна на газ для європейських країн наступного року складе близько 500 дол. за тисячу кубометрів. А це означає, що ціна для України буде не меншою за 400 дол. за тисячу кубометрів.

Якою саме буде для України ціна на російський газ наступного року, залишається під питанням. "Ми бачимо механізм, але не можемо сказати, як саме він діятиме, - каже аналітик компанії Foyil Securities New Europe Ісмаїл Сафаралієв, - Незрозуміло, який саме буде дисконт. Наскільки плавно нас переведуть на європейські ціни - невідомо".

Реклама:

Голова правління Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча Володимир Бойко додає: "Ми ж знаходимося ближче, ніж Польща. Відповідно, транспортування газу має обходитися дешевше. Але скільки коштує це транспортування? Яка ціна для споживачів у Європі? Про це не говорять".

Він не береться сказати, наскільки запропонована формула розрахунку українських компаній за газ буде для підприємств кращою за нинішню.

"Я вже 20 років є керівником підприємства, і я не пам'ятаю такого складного року. Ми не можемо спрогнозувати щось не те що на наступний рік, а навіть до кінця року. Стабільних цін немає. І це стосується не лише ціни на газ. Хоч тут взагалі монополіст диктує умови. Не знаю, як вийде передбачати щось наступного року", - каже Бойко.

Він також нагадує, що на сьогоднішній день підприємства платять не 179,5 дол. за тисячу кубометрів газу, а 300 дол.

Ставка сплати за транзит природного газу територією країни була на початку 2006 року встановлена на рівні 1,6 дол. за 1 тис. куб. м на 100 км відстані.  Відповідно, ціна за 1000 км відстані від східного до західного кордонів України приблизно складає 16 дол. Проте якою вона буде наступного року - знов-таки не відомо.

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко не поспішає хвалитися результатами переговорів. Остаточних домовленостей ще немає. І домагатися слід того, щоб "Газпром" не "нагрів руки" при застосуванні у формулі конкретних цифр.

Нагадаємо, "Газпром" з 2006 року постачає в Україну природний газ переважно туркменського, а також узбецького, казахського та російського походжень лише через компанію RosUkrEnergo (Швейцарія). 2008 року його ціна склала $179,5 за 1 тис. куб. м.

Олексій Міллер в кінці червня припускав, що ціна на газ з початку 2009 може перевалити за 400 дол./тис. куб. м.

Реклама: