Україну завалили цукром

Україну завалили цукром

Понеділок, 23 червня 2008, 13:00 -
Більше 1 млрд. грн. збитків очікують цього маркетингового року вітчизняні цукрозаводи. Проте українські споживачі, на думку експертів, від цього не постраждають.

"За цей маркетинговий рік (вересень 2007 - серпень 2008 року) ми прогнозуємо, і це підтверджує статистика, одержати більше 1 млрд. (грн.) збитків", - заявив на прес-конференції в Києві Генеральний директор національної асоціації цукровиробників України "Укрцукор" Микола Ярчук.

За його словами, збитки цукрових підприємств обумовлені низькими цінами на їх продукцію за цей період.

"Втрачена зацікавленість товаровиробника вирощувати цукровий буряк, тому що через низьку вартість цукру на ринку й відсутність регулювання цих процесів, сьогодні цукровики працюють із збитком", - підкреслив керівник асоціації. Нинішнього року в Україні цукровим буряком засіяли 403 тис. гектарів, у той час як минулого року - 649,6 тис.

Микола Ярчук вважає, що через відсутність коштів перед новим сезоном можуть закритися 40 із 110 цукрових заводів. Відзначимо, що раніше (у травні) асоціація прогнозувала закриття 20-22 цукрових заводів середньої потужності у випадку, якщо після вступу до Всесвітньої торгівельної організації в Україну буде ввезено прогнозовані 260 тис. тонн цукру-сирцю.

Реклама:

Крім того, за розрахунками асоціації, через вступ до ВТО виробництво цукрових буряків зменшиться більш, ніж на 2 млн. тонн, держбюджет недоодержить більше 700 млн. грн.

"Ми просимо уряд і міністерства звернути увагу на цукрову галузь. Зрештою, прийняти державну програму реструктуризації сектору", - сказав Микола Ярчук.

У поточному маркетинговому році через надлишок цукру багато заводів змушені продавати його за цінами нижче собівартості, що складає 3,2 грн/кг.

Скоротити цей надлишок може допомогти виділення квот Російською Федерацією на ввіз українського бурякового цукру.

Ярчук відзначив, що переговори з цього питання складні.

"Тим більше, у зв'язку зі вступом України у Світову організацію торгівлі з'явилися нові перешкоди, тому що залишаються не синхронізованими деякі моменти, і з Росією, і з Білоруссю. Це питання переговорного процесу", - сказав керівник асоціації.

Поки що мова йде про поставку з України в рамках квот приблизно 0,5 млн. тонн цукру. Але раніше Україна й Росія обговорювали можливість створення спільного ринку для цього товару, хоча ніяких конкретних рішень з цього питання не було прийнято.

У споживачів цукру причин для занепокоєння немає. "Власне, така ситуація була передбачуваною. Цукрові буряки вирощувати не вигідно. Відповідно, аграрії віддають перевагу зерну, посівні площі під буряк зменшуються", - говорить начальник аналітичного відділу консалтингового агентства "ААА" Марія Колесник.

На її думку, споживач від того, що цукрові заводи будуть простоювати, не постраждає. "Український ринок потребує близько 2 мільйонів тон цукру на рік. Він його отримає", - впевнена вона.

У той же час, від того, що заводи не працюватимуть, страждають люди, які працюють на них. "Робота на таких заводах - сезонна, з вересня до січня. Принаймні, частина людей з тих, що працюють на них, решту часу вона працює деінде. Думаю, знаючи про те, що завод не працюватиме цього сезону, люди мають подбати про те, щоб знайти іншу роботу", - радить Колесник.

Українські виробники цукру досить наполегливо привертають увагу уряду до своїх проблем. Прогноз збитків українських виробників цукру більше, ніж у 1 млрд. грн. - не новина. "Укрцукор" давно вирахував їх у зв'язку з приєднанням України до ВТО.

Так чи інакше, уряду справді варто на цьому етапі приділити галузі увагу. Від втрачених податків бюджет особливо не постраждає :кошти будуть отримані з проданої пшениці, посівні площі якої збільшилися.

Реклама: