Інфляція не заважає українцям збагачуватись - Світовий банк

Інфляція не заважає українцям збагачуватись - Світовий банк

Понеділок, 7 квітня 2008, 19:01 -
Інфляція в Україні вже за перші три місяці 2008-го перевищила офіційний прогноз на цілий рік (9,6%), сягнувши 9,7%. "Тому що нас не послухалися", - так можна перефразувати дипломатичний коментар представників Світового банку.

Інфляція в Україні вже за перші три місяці 2008-го перевищила офіційний прогноз на цілий рік (9,6%), сягнувши 9,7%. "Тому що нас не послухалися", - так можна перефразувати дипломатичний коментар представників Світового банку, які оприлюднили свої макроекономічні прогнози. Вже понад сто днів тому ця організація надала свої поради уряду Тимошенко, який їх дотримався тільки частково. "Україна перебуває навіть у гіршій інфляційній ситуації, ніж ми очікували в жовтні", - вважає економічний радник представництва СБ в Україні Мартін Райзер. Зростання споживчих цін експерти СБ пояснюють світовим подорожчанням продуктів, а також значним обсягом соціальних виплат і витрат.

За результатами першого кварталу банк погіршив прогноз інфляції на рік до 17,2%, залишивши незмінним очікування зростання ВВП - 5,5%. І ці показники вийде втримати тільки за умов поміркованої соціальної політики. Райзер переконаний, що при перегляді Державного бюджету-2008 не можна збільшувати видаткову частину. А його колега Руслан Пьонтківський пояснює: навіть у нинішній версії бюджету видатки настільки великі, що реальні доходи більшості громадян виросли, незважаючи на інфляцію. Зокрема, на 43% збільшилася номінальна зарплата, на 67% - витрати (що означає збільшення купівельної спроможності).

Віталій Кравчук, експерт із макроекономіки Iнституту економiчних дослiджень та полiтичних консультацiй, вважає, що витратну частину бюджету збільшити можна, якщо тільки додаткові кошти будуть спрямовані на виробництво, а не на споживачів. До прикладу,  давно обговорюване підвищення фінансування оборонного комплексу він вважає не надто небезпечним, оскільки в цьому разі гроші до споживачів дійдуть набагато пізніше.

Водночас, і опозиція, і президент підштовхують уряд до перегляду бюджету. Заступник лідера фракції Партії регіонів Олександр Єфремов звинуватив Кабмін у затягуванні цього питання. Мовляв, при прийнятті бюджету планувалося внести до нього зміни до 1 березня. Депутат запропонував їх розглянути вже цього тижня.

Реклама:

Віктор Ющенко пропонує при перегляді основного фінансового документа країни збільшити прожитковий мінімум та інші соціальні показники, нові дані про інфляцію. За словами першого заступника голови Секретаріату президента Олександра Шлапака, кошти на це є, оскільки лише інфляційне перерахування доходів Держбюджету показує їх збільшення на 60-70 млрд гривень. Власне, це саме те, проти чого застерігає Світовий банк: коли збільшення виплат та їх з'їдання інфляцією перетворюються на цикл.

Уповільнення темпів інфляції, за оцінками СБ, може відбутися вже протягом найближчих двох місяців. Посприяєть очікування нового врожаю, за оцінками аграріїв - кращого, ніж торік. Окрім того, зростання продовольчих цін на світовому ринку, за прогнозами банку, також незабаром припиниться.

Але навіть враховуючи ці фактори, за словами Віталія Кравчука, Україна має дуже потужні інфляційні очікування, які все одно сповільнять стабілізацію цін. До того ж, їх підвищення в Україні досить нерівномірне - чверть споживчого кошика росте втричі швидше, ніж решта. До неї входять овочі і фрукти, м'ясо та масложирова продукція. Експерт припускає в цих сферах наявність порушень антимонопольного законодавства.

Щоб виправити ситуацію, СБ рекомендує, крім стримання бюджетних апетитів, зменшити субсидії в низці галузей економіки, а також поетапно підвищувати тарифи на енергоносії. Ще один фактор швидкої дії для України - це можливість зіграти на зростанні світових цін на продукти. Для цього треба збільшити сільськогосподарські площі, але цього не вийде зробити, якщо уряд і далі буде обмежувати експорт. Адміністративні втручання можуть навіть на короткий час не подіяти, зате відіб'ють бажання працювати у аграріїв. Малозабезпечені верстви населення СБ радить підтримувати адресними дотаціями, а ціни відпустити. Водночас, перший заступник міністра економіки Анатолій Максюта саме сьогодні заявив, що втручання в ринок плануються.

За повідомленням Державного комітету статистики, у березні споживчі ціни виросли на 3,8%, серед них найбільше - на продукти харчування й безалкогольні напої (5,6%), на транспорт (3,9%), на охорону здоров'я (1,6%), на житлово-комунальні послуги (0,9%). Порівняно з березнем минулого року інфляція виросла на 26,2%.

За прогнозом СБ, у 2008 році інфляція становитиме 17,2%, у 2009-му - 13%, у 2010-му - 9,9%. ВВП у 2008-му очікується на рівні 5,5%; у 2009-му - 5%, у 2010-му - 4,5%. Номінальний ВВП за підсумками 2008 року може становити 914,5 млрд гривень, у 2009-му - 1082,2 млрд гривень, у 2010 році - близько 1253 млрд гривень.

Реклама: