Коридорно-кулуарні сенсації

Коридорно-кулуарні сенсації

П'ятниця, 22 лютого 2008, 17:35 -
Звітуючи про результати свого першого візиту в статусі прем'єра до Російської Федерації, Юлія Тимошенко наголосила, що цілком задоволена. Головне - їй начебто вдалося наблизити росіян до думки про необхідність постачання газу в Україну за прямими контрактами між Газпромом і Нафтогазом, без будь-яких посередників.

Хоча це прямо суперечить домовленостям президентів Ющенка і Путіна про створення двох нових посередницьких компаній, Тимошенко додаткових пояснень не дала: після засідання уряду в п'ятницю не було заплановано прес-конференції. Дещо пояснив перший віце-прем'єр Олександр Турчинов, якого журналісти зустріли в коридорі.

Юлія Тимошенко почала звітувати про візит до РФ зовсім не з газових питань. Назвавши цю поїздку "надзвичайно корисною для України і налагодження українсько-російських відносин", вона розповіла про створення у додаток до 10 наявних російсько-українських підкомісій (у межах міждержавної комісії "Ющенко-Путін" - ред.) ще двох - із регіональних та екологічних питань.

"Я доручаю віце-прем'єрам і міністрам протягом місяця в дискусіях із відповідними міністерствами Російської Федерації відпрацювати цей один напрямок, одну мету, яка є значимою, яка може бути втілена і відчута економічно обома країнами, щоб ми мали можливість сформувати один такий пріоритет, одну ціль, а потім підпорядкувати цій роботі нашу співпрацю", - вела Тимошенко, поки всі присутні чекали пояснень щодо газових переговорів.

Нетерпіння зростало ще й через те, що прем'єр не згадала жодного конкретного проекту, який міг би претендувати на роль предмета уваги для співпраці на міждержавному рівні. Хіба тільки - літакобудування, де в України з Росією вистачає комерційних конфліктів. А також космічну галузь, у якій ми, як відомо, сьогодні практично нічого не робимо.

Реклама:

Прем'єр повідомила, що Україна запропонувала Росії (ще до вступу тієї до СОТ) "почати будувати між країнами ті умови, які діють у СОТ, у наших торговельних стосунках". Ішлося, зрозуміло, про зону вільної торгівлі без вилучень та обмежень, угоди про яку були підписані ще 1993 року президентами Кравчуком і Єльциним, але досі не ратифіковані Держдумою і реально не виконуються російською стороною. Улюблене заняття кожного українського уряду - просити Москву про виконання тих угод.

Нарешті, Юлія Тимошенко таки сказала про головне - про результати газових переговорів.

Почалося з оголошення про те, що все "набагато складніше, ніж ми могли навіть уявити": в України з'явилися перед Росією не тільки грошові борги за газ.

"Під час переговорів ми зрозуміли, що РосУкрЕнерго та Укргаз-Енерго сформували безліч боргів України перед Росією, України перед РАО "Газпром" через посередництво Укргаз-Енерго та РосУкрЕнерго, і ці борги не тільки в грошах, - розповідала Тимошенко, - Ми думали, що ті гроші, які задекларовані, - це є борг, який НАК "Нафтогаз" мусить заплатити. Але з'ясувалось, що в попередні роки вони ще встигли використати газ середньоазіатського походження, навіть 2008 року. Тобто вони взяли газ наперед".

Ця емоційна заява означала, що посередники, яких Тимошенко усуває з українського газового ринку, авансом вибрали дешевий газ, що призначався для України. Далі з'ясувалося, що відібраний посередниками туркменський газ зник у невідомому напрямку.

"Чим вони займалися? Експортували чи кудись цей газ поділи? Але на сьогодні вони нам, окрім того, ще передали дисбаланс у 4 млрд куб. м газу, який у нас абсолютно не був облікований як заборгованість НАК "Нафтогаз України". Який ми мусимо передати з балансу цього року практично Укргаз-Енерго, РосУкрЕнерго і, як наслідок, Газпрому. Коли ми почали розмовляти, то таких неприємних сюрпризів РосУкрЕнерго заклало для України безліч", - продовжувала прем'єр.

У підсумку вона оголосила, що під час переговорів було "намічено чіткий план скидання з України цього ярма - РосУкрЕнерго та Укргаз-Енерго. І першим кроком у цьому напрямку, за словами Тимошенко, стали домовленості про те, як будуть погашені "газові" борги України за два останні місяці 2007 року.

"До вчорашнього дня такого рішення не було, тому що УГЕ та РУЕ відмовляються будь-які контракти підписувати, будь-які акти передачі газу, - сказала Тимошенко. - І ті документи, які вони пропонують Україні, створюють ще на мільярд доларів боргових зобов'язань - додатково до тих, які ми маємо".

Далі прем'єр твердо заявила, що Україна більше не буде підписувати жодних схожих документів. Юлія Тимошенко оголосила, що цього року держава "твердо" буде працювати без Укргаз-Енерго.

"І я просила би всі відповідні міністерства не допустити укладення ніяких угод із УГЕ на І квартал 2008 року, не розмитнювати газу, який буде надходити від цього посередника в Україну, тому що там буде інша договірна модель", - звернулася вона до присутніх урядовців.

І, нарешті, кульмінацією виступу прем'єр-міністра стала її заява про те, що вона фактично почала домовлятися з Газпромом про прямі контракти на постачання газу без будь-яких посередників, хоча з її слів не можна було зрозуміти, в якій же саме формі і коли це може відбутися. Проте теза про прямі постачання прозвучала досить чітко.

"Ми проговорили стратегічні угоди, які мусять народитися між Нафтогазом і Газпромом, або дочірніми підприємствами Газпрому на тривалу перспективу до 25-30 років без створення будь-яких додаткових посередників, я підкреслюю", - сказала Тимошенко.

Які саме схеми постачання мала на увазі прем'єр і чи відповідають вони домовленостям президентів України та Росії (які минулого тижня вирішили, що газ в Україну будуть постачати дві нові посередницькі СП, хоча і створені безпосередньо Газпромом та Нафтогазом) - до кінця не зрозуміло.

Проте "права рука" Тимошенко, перший віце-прем'єр Олександр Турчинов також однозначно підтвердив тезу про наміри нинішнього уряду домагатися прямих газових контрактів. Разом із тим, він підкреслив, що Юлія Тимошенко майже переконала в цьому росіян.

"На мою думку, прем'єр змогла донести до російської сторони позицію України, що змінити одних посередників на інших - це не вирішення питання. Необхідні прямі відносини, - сказав він. - Позиція уряду тут дуже жорстка і принципова: ми будемо йти саме на прямі відносини".

На додаток перший віце-прем'єр пообіцяв, що Кабмін буде вести переговори так, що ціна на газ не збільшиться: "Ми будемо все робити, щоб це (перехід на прямі відносини в газопостачанні) не призводило до збільшення ціни на газ, а, навпаки, ми можемо говорити навіть про деяку оптимізацію цієї ціни".

Проте Турчинов не пояснив, завдяки чому уряд планує домогтися такої лояльності росіян. Хоча він категорично заперечив, що: а) Юлія Тимошенко шукала підтримку в Росії для участі в майбутніх президентських виборах; б) обіцяла російській стороні сприяти тому, щоби приєднання України до НАТО (і навіть підписання Плану дій про членство) загальмувалося; в) гарантувала допомогу в допуску Газпрому до української газотранспортної системи.

Реклама: