Як не програти Дніпроенерго та Укртатнафту

Як не програти Дніпроенерго та Укртатнафту

Четвер, 17 січня 2008, 09:25 -
15 січня одна з найбільших реєстраторських компаній "Укрнафтогаз" зірвала збори акціонерів Центренерго, що володіє Вуглегірською, Зміївською і Трипільскою тепловими електростанціями. Напередодні зборів вона відмовилася видати генеруючій компанії реєстр акціонерів. Компанія не пояснила причину таких дій.

На засіданні планували розглянути єдине питання: зміну реєстратора і передачу йому списків власників цінних паперів акціонерного товариства. Це вже не перша спроба дати відставку цьому реєстратору. Якщо дійде до розбору польотів Укрнафтогазу у судах, факт зриву зборів акціонерів Центренерго не додасть балів захисту.

Послужний список реєстратора

А дійти до розбору польотів може дуже скоро. На рахунку Укрнафтогазу такі справи, як списання 18,29% Укртатнафти, котрі належали дружнім структурам Татнафти, на користь "Нафтогазу України" (травень 2007 року), продовження реєстрації акціонерів компанії (15-16 листопада) і відмова зареєструвати збільшення статутного фонду Дніпроенерго, в результаті якого СКМ збільшувала свою частку у статутному фонді товариства до 44,28% (листопад 2007 року)*. Якби вдалося вчасно прибрати до рук чи хоч би з дороги цього реєстратора, їм жилося би значно спокійніше.

Навіть якщо акціонери Центренерго й не поспішать негайно скаржитися комісії і вимагати відібрати у реєстратора ліцензію, то татарські акціонери Укртатнафти й акціонер Дніпроенерго - СКМ - таки мають зуб на Укрнафтогаз за сприяння "вдалим діям влади". Татари вже звернулися до Держкомісії з цінних паперів, а також до Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ із проханням розібратися зі свавільним реєстратором, СКМ – бореться за визнання законності емісії Дніпроенерго у судах.

Реклама:

У листопаді 2007 року НАК "Енергетична компанія України" ініціювала розірвання договору на ведення реєстрів акціонерів між компаніями, якими вона управляє, та фінансовою компанією "Укрнафтогаз". За повідомленнями ЗМІ, низка компаній, зокрема "Донбасенерго", "Волиньобленерго", "Миколаївобленерго", "Дністровська ГАЕС" оголосили про проведення зборів акціонерів, на яких мали розглянути це питання. Зміна реєстраторів цих енергокомпаній могла сприяти ухваленню позитивного рішення щодо реєстрації збільшення статутного фонду Дніпроенерго чи то шляхом начебто дискредитації реєстратора, чи то пришвидшенням розірвання договору з Укрнафтогазом.

Якраз у цей час фінансова компанія відмовила "Інвестиційному товариству", створеному структурами СКМ, у реєстрації додаткової емісії акцій. Законність дій СКМ з'ясовує у судах один із акціонерів Дніпроенерго – компанія "Бізнес інвест", пов’язана з Ігорем Коломойським, який, подейкують, є також акціонером Укрнафтогазу. У тому ж місяці Дніпроенерго вирішило не продовжувати договір на ведення реєстру акціонерів із Укрнафтогазом, який діяв до кінця 2007 року.

Інші клієнти цього реєстратора неодноразово скаржилися на відмову компанії видавати списки акціонерів, необхідні для проведення зборів акціонерів, розподілу дивідендів тощо, та на розголошення інформації щодо власників паперів, так що комісія з цінних паперів у 2005 році навіть була змушена анулювати їй ліцензію. Щоправда, згодом у судовому порядку ліцензію поновили.

Якщо Укрнафтогаз здасть реєстри

Якщо цього разу Укрнафтогаз позбудеться ліцензії, найбільше виграє Татнафта. Вона зможе повернути собі контроль над 18,6% Укртатнафти, виставивши Україну рейдером, хоч сам татарський акціонер поводиться не гірше затятого рейдера.

Справи СКМ уже, здається, тепер більше залежать від рішення судів. Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, яка виступала проти збільшення частки СКМ у Дніпроенерго, обіцяла не втручатися у судовий процес. З початку року вона виконує свої передвиборчі обіцянки. 16 січня Вищий господарський суд повинен розглянути справу Дніпроенерго.

Так чи так, після того, як "Інвестиційне товариство" виплатило близько 200 млн доларів боргів компанії і підписало мирову угоду з кредиторами, відмінити додаткову емісію буде складно. Як держава поверне Ахметову борги, не відомо. Якби реєстратора можна було прибрати з дороги раніше, зберегли би чимало нервів, часу і коштів.

На днях Міністерство палива та енергетики дало компанії своєрідну індульгенцію, заборонивши Енергетичній компанії України, яка управляє державними пакетами акцій енергокомпаній, змінювати реєстратора. В першу чергу мається на увазі "героїчний" Укрнафтогаз. Якщо, звісно, Держкомісія з цінних паперів і розвитку фондового ринку не анулює цій компанії ліцензію, зваживши на багатостраждальних акціонерів.

Відтепер і надалі Укрнафтогаз вестиме реєстри кількох десятків підприємств паливно-енергетичного комплексу, в тому числі НАК "Нафтогаз України", Укртатнафти, Укрнафти, Чорноморнафтогазу, Дніпро-, Донбас- та Центренерго, а також інших енерго- та газо- постачальних підприємств.

Відбирати ж ліцензію наразі для влади буде стратегічно помилкою. З одного боку, тоді держава однозначно програє татарам Укртатнафту, а з іншого – виграш Дніпроенеро в СКМ залишається сумнівним.

Довідка: За даними Агентства з розвитку фондового ринку, на кінець 2006 року по 17,406% акцій НАК "Укрнафтогаз" належали двом офшорам Melchett Іnvest Lіmіted (Багами) і Ravenscroft Holdіngs Lіmіted (Британські Віргінські о-ви), 12,55% - Mortondale Assets Lіmіted (Багамські о-ви), 10,474% - Одеському ВАТ із експорту й імпорту нафтопродуктів ("Ексімнафтопродукт"), 7,774% і 9,582% - двом дніпропетровським ВАТ - "Альпіна" і "Дерлінг".

У 2007 році "Нафтогаз України" консолідував 61,346% акцій закритого акціонерного товариства "Укртатнафта". Міноритарними акціонерами Укртатнафти є Міністерство майна й земельних ресурсів Татарстану (28,778% акцій) і Татнафта - (8,613% акцій). До списання 18,296% акцій Укртатнафти на користь "Нафтогазу України" акціонери з Татарстану контролювали понад 55% акцій підприємства.

76,04% акцій відкритого акціонерного товариства "Дніпроенерго" належить державі та управляються НАК "Енергетична компанія України". У разі визнання додаткової емісії Дніпроенерго, частка держави зменшується до 50%+1 акція. У листопаді 2007 року "Інвестиційне товариство" погасило 1,05 млрд гривень боргу товариства.

Реклама: