Газова революція в головах

Газова революція в головах

Четвер, 1 листопада 2007, 11:19 -
Періодично Національна комісія з регулювання електроенергетики робила спроби узгодити тарифи на газ для населення із економічно обґрунтованим рівнем. Проте на заваді стали зміни урядів та чергово-позачергові вибори. Втім, зрозуміло, що попри весь політичн
Звістки про можливе підвищення тарифів на газ для населення мало кого залишають байдужим. Роками сама думка про збільшення цін в Україні є ледь не якимось святотатством проти зубожілого населення і сприймається як зазіхання на його права, честь і гідність. Значною мірою до такого сприйняття тарифної політики доклали руку всі уряди, що керували країною останні 7-10 років. Замість того, щоб поступово підвищувати ціну на газ, пропорційно до росту цін на світовому ринку, вони з різних причин штучно стримували на одному рівні, відшкодовуючи втрати від постачання енергоресурсів населенню за рахунок промислових споживачів.

Періодично Національна комісія з регулювання електроенергетики робила спроби узгодити тарифи на газ для населення з економічно обґрунтованим рівнем. Проте на заваді стали зміни урядів та чергово-позачергові вибори. Втім, зрозуміло, що попри весь політичний популізм, рано чи пізно доведеться зіткнутися з реальністю і зайнятися шокотерапією для населення: одномоментно різко підвищити ціни на газ.

З одного боку, за довгі роки низькі ціни і напозір цілковита достатність енергоресурсів привчили людей до не дуже економного їх використання, з іншого - відсутність контролю і непрозорість встановлення тарифів дають підстави підозрювати владу та газовидобувні компанії у необґрунтованості тарифів. Тому, щоб зважено підійти до вирішення цього питання, потрібен певний час.

Із 1 січня 2007 року Національна комісія з регулювання електроенергетики за дорученням уряду встановила диференційовані тарифи на газ для населення - у залежності від обсягу споживання газу та від наявності приладів обліку. Зараз населення платить від 31,5 коп./куб.м (за обсягу споживання до 2,5 тис.куб.м/рік та за наявності лічильника) і до 1,29 грн/куб.м (у разі відсутності лічильника та за обсягу споживання понад 12 тис. куб.м).

При визначенні, за якими тарифами платитимуть споживачі, враховували обсяг споживання газу за 2006 рік, при цьому тарифи повинні були перераховуватися на початку 2008 року з урахуванням фактично спожитого газу. Оскільки така система викликала чимало запитань, люди здебільшого платили за найменшою ціною. Тому таку систему визнали неефективною. Ймовірно, що її замінять на іншу. Раніше обговорювали різні варіанти встановлення нових тарифів, зокрема встановлення єдиного недиференційованого тарифу на газ для населення, зміна рамок диференціації в бік збільшення або зменшення мінімального обсягу спожитого газу та інші. Про те, які саме тарифи на газ очікують нас у 2008 році, говорити ще рано – поки не завершився переговорний процес щодо постачання і транзиту газу.

Реклама:

За прогнозами НКРЕ, у 2008 році ціна на газ для населення може зрости на 7-8%. При цьому враховуватимуть собівартість видобутку вітчизняного газу, 7-8% інфляції, підвищення заробітної плати на 20%, індекси цін, виробників та інші показники. Крім того, якщо для задоволення потреб населення не вистачатиме газу, який видобувають в Україні, розрахунки базуватимуться на вартості імпортного газу, що його використають для цих цілей. *

За словами міністра палива та енергетики Юрія Бойка, при встановленні тарифів для населення також враховуватимуть інвестиційну складову для розвитку і модернізації мереж та рівень прибутку, який дозволить дотувати соціально незахищені верстви населення. Він вважає, що ціна імпортного газу на 2008 рік не перевищить 150-160 доларів/тис. куб.м.

Для забезпечення максимально низьких цін на газ для населення уряд зобов’язав газовидобувні компанії, більше 50% яких належить державі, постачати весь газ для потреб населення. Таке рішення, у свою чергу, призвело до конфлікту інтересів держави та приватних акціонерів таких компаній, оскільки стримування цін не дозволяє вкладати достатньо коштів у розвиток підприємств і збільшення приросту запасів. В уряду немає реальних механізмів протистояння росту цін на енергоресурси, а щоб покривати збитки від постачання газу усім верствам населення і при цьому забезпечувати розвиток галузі, ніякого бюджету не вистачить.

Підвищення цін дозволить споживачам більш економно ставитися до енергетичних ресурсів, а з іншого боку, дасть змогу підприємствам газової сфери вкладати кошти у збільшення видобутку, газифікацію та поліпшення послуг із постачання газу. Це також спонукатиме владу створити дієвий механізм адресної допомоги малозабезпеченим верствам населення. Але, щоб такий крок став зрозумілим споживачам і виправданим із їхньої точки зору, потрібно забезпечити прозорість встановлення обґрунтованих тарифів та їх контроль. Для цього слід реформувати ринок газу в Україні… і ставлення споживачів. Пора закінчити з популістськими заявами і ручним управлінням газовим ринком в Україні. Наскільки новий уряд зможе відмовитися від своїх передвиборчих популістських заяв і взяти на себе відповідальність за встановлення економічно обґрунтованих тарифів - стане зрозуміло найближчим часом.

Довідка: Для задоволення потреб населення потрібно щорічно близько 20 млрд куб.м газу. За даними міністерства палива та енергетики, у 2006 році видобуток газу в Україні збільшився в порівнянні з 2005 роком на 1,4% - до 20,848 млрд куб.м.

Реклама: