Куди підуть 2 млрд. кредитів "Енергоатома"

Куди підуть 2 млрд. кредитів "Енергоатома"

Понеділок, 8 жовтня 2007, 08:34 -
Керівниками "Енергоатома" вирішено провести реконструкцію конденсатора з порушенням технології. Які наслідки? За певний час блок доведеться зупиняти знов на ремонт, але не плановий, а позаплановий, та витрачати на ці цілі нові кошти. При цьому запланована
Наприкінці серпня урядовці повідомили, що Кабінет Міністрів України дозволив ДП НАЕК "Енергоатом" залучити 2 мрлд.грн. кредитів. Чільники атомного монополіста в інтерв’ю ЗМІ пояснили потребу в цих коштах необхідністю фінансування великого обсягу додаткових робіт. А саме – ремонтно-відновних і модернізаційних.

Зокрема, на засіданні 25 липня Кабінет Міністрів України прийняв зміни до фінансового плану НАЕК "Енергоатом" на 2007 рік, якими підприємству дозволено виділити на роботи з модернізації першого енергоблока Южно-Української АЕС і двох блоків Рівненської АЕС 700 млн. грн.

Як будуть витрачені ці кошти? Маємо всі підстави сумніватися, що усі гроші по-перше, підуть за призначенням і, по-друге, витрачатимуться раціонально. Адже маємо яскраву ілюстрацію господарювання командою Андрія Деркача, котрий наразі очолює компанію. Командою "суперпрофесіоналів", як називає себе Андрій Леонідович.

Апетит приходить під час їжі...

14 квітня 2007 року міністром палива та енергетики Юрієм Бойко та президентом "Енергоатома" Андрієм Деркачем затверджено Додатковий перелік робіт, запланованих до виконання в планово-попереджувальний ремонт 2007 року енергоблоків №№1,2 Южно-Української атомної електростанції. Зазначеним переліком передбачено виконання робіт з реконструкції конденсатора з антикорозійним захистом внутрішньої поверхні охолоджувальних трубок турбіни К-100-60/1500 на енергоблоку №1 ЮУ АЕС.

Реклама:

Спочатку було заплановано повну заміну конденсатора, оскільки за висновками фахівців він знаходився в аварійному стані, що спричинити аварійний останов блоку через зношення охолоджувальних трубок.

Довідково: повна заміна трубок конденсатора коштувала б Енергоатому приблизно 106 млн.грн. при закупівлі нових нержавіючих або титанових трубок по ціні до 70 млн.грн. Очистка трубок та покриття їх сусальним золотом обійшлась би дешевше.

За особистим рішенням Деркача трубки вирішили ремонтувати. Роботи включали пескоструйну очистку протяжкою, сушку, грунтовку, покраску та сушку. На виконання робіт було укладено договір з ТОВ "Запорізька атомна енергетична компанія", генеральний директор Сергій Вікторов (договір № 05/06-07 від 05.07.2007 на суму 118 560 000 грн.(!), протокол тендерного комітету № 88 від 27.06.2007). Отримав підрядник й аванс в розмірі 35 568 000 грн.

Для порівняння: Згідно з листом головного інженера ЗАЕС А.В.Шавлакова, вартість аналогічних робіт на Запорізькій АЕС, що закладається в кошториси на 2008 рік, складає 10-11 млн.грн.

Відтак, розмір збитків "Енергоатома" і, відповідно, сума, на яку збагатилися його посадові особи, складає 108 млн.грн. (!).

На цьому історія не закінчується... Незважаючи на шалений обсяг коштів, виділених на ремонт, своєчасно перерахований аванс, виникли проблеми з виконанням робіт. Листом від 1 жовтня 2007 року № 33/12395 Южно-Українська АЕС інформує нового гендиректора "ЗАЕК" С.І.Череповського та першого віце-президента - технічного директора "Енергоатома" А.І.Лавренчука про фактичний зрив робіт з антикорозійного покриття трубок конденсатора, невиконання ТОВ "ЗАЕК" зобов’язань за договором на 56 добу ремонту енергоблока №1 ЮУАЕС. "Така ситуація з організацією робіт є критичною і ставить під загрозу виконання робіт", - йдеться у листі.

Результатом таких згуртованих дій з боку керівництва Енергоатому та ТОВ "ЗАЕК" стало те, що в установлений термін до планового пуску блоку № 1 – 10 грудня 2007 року очистити та здійснити антикорозійне покриття трубок конденсатора неможливо, тому приймається рішення відмовитися від покраски, а для того, щоб обґрунтувати фінансування на ці цілі – підкласти обладнання, що куплено для очистки.

Тобто керівниками "Енергоатома" вирішено провести реконструкцію конденсатора з порушенням технології. Які наслідки? За певний час блок доведеться зупиняти знов на ремонт, але не плановий, а позаплановий, та витрачати на ці цілі нові кошти.

Цікаво, що недавно відбулась зміна керівника компанії-підрядника ТОВ "ЗАЕК". Колишній ген директор С. Вікторов зараз перебуває в Росії.

Коли Тендерна палата не заважає

Наприкінці вересня 2006 року "Енергоатомом" проводився тендер на закупівлю за державні кошти будівельно-монтажних робіт з "Реконструкції системи технічного водопостачання. Робота блоків 1-3 на Ташлицькому водосховищі і бризкальних басейнах". Але поки тривав тендер в "Енергоатомі" змінилося керівництво. І вже за нового керівника – Андрія Деркача - повідомленням від 1 листопада 2006 року торги було скасовано, незважаючи на те, що три тендерних пропозиції не були відхилені тендерним комітетом.

Це був перший місяць "ери Деркача", в Енергоатомі починався процес полювання на відьом та залицяння до нового керівництва різнокольорових підрядників.

Можливо, тендер було скасовано з метою здешевлення закупівлі? Адже через чотири місяці, 19 березня 2007 року в інформаційному бюлетені Тендерної палати України №12(83) Енергоатом публікує оголошення про проведення відкритих торгів № 12001007 з аналогічним предметом закупівлі. Перемогу в тендері за рішенням тендерного комітету № 80 від 08.05.2007 було присуджено ВАТ "Юженергобуд" з ціною 182 008 736,40 грн.

При проведенні зазначеного тендеру відбулися численні порушення закону. Так, перемогу віддали підприємству, яке подало неправдиві відомості щодо відсутності проти нього судових процедур. Відповідно до довідки Миколаївського обласного відділу з питань банкрутства від 24.05.2007 № 396 відносно ВАТ "Юженергобуд" станом на 23.05.2007 розпочато справу про банкрутство. Також Замовник акцептував тендерну пропозицію ВАТ "Юженергобуд" 14.05.2007, а договір укладено від 08.05.2007, тобто – в день прийняття рішення тендерного комітету, незважаючи на те, що законом передбачено укладання договору не раніш ніж через 5 днів з моменту повідомлення про переможця всім учасникам тендеру. Цим по суті протиправно позбавлено інших учасників оскаржити результати тендеру.

Але такі порушення непоодинокі, і навряд чи про них варто було згадувати, якщо б не простежувався чіткий фінансовий інтерес до оборудки з боку керівників компанії. Це зрозуміло з порівняння двох цифр: цінова пропозиція ВАТ "Юженергобуд", запропонована ним у першому тендері, що відбувся за попереднього керівництва, становила 129,75 млн.грн., а договір нова "влада" уклала вже на суму 182 млн.грн...

На що пішли 30 мільйонів, на які зросла вартість робіт? Оскільки технічне завдання змін не зазнало, вважаємо, що ці гроші розійшлись по кишеням управлінців компанії.

140 млн. грн. лише на двох оборудках – це не порожні пляшки рахувати, чим, власне, також опікувався Андрій Деркач останній місяць свого керівництва.

Від редакції: Як вже писала "ЕП", діяльність управлінців Енергоатому цікавить останнім часом Службу безпеки України. У зв’язку з цим останніми днями Деркач застосував неодноразово апробований "запобіжний захід". Аби певні цікаві документи не потрапили до СБУ та інших контролюючих економічну безпеку органів, організовано запит МВД, де у Деркача зберіглися давні зв’язки. Втім, вказаний запит передбачає не вилучення документів, а надання до МВС копій документів тендерного комітету Енергоатому. Однак, за вказівкою віце-президента з корпоративних ризиків Олега Кулініча, документи надаються в оригіналах без зняття завірених копій. Тому, деякі особи зовсім не здивуються, якщо ці документи з "Енергоатома" вийдуть, але раптом загубляться в широких коридорах МВС. Або взагалі в міністерство не потраплять…

Реклама: