Закон про ріелторську діяльність: навіщо і кому він потрібний?

Закон про ріелторську діяльність: навіщо і кому він потрібний?

Четвер, 4 жовтня 2007, 13:30 -
Метою закону є врегулювання відносин при наданні послуг на ринку нерухомості між самими ріелторами, між ріелторами і клієнтами, між ріелторами і державою. Тобто, привести ці відносини до певного стандарту та загальносвітових норм. А суть закону - у сполуч
Стаття публікується в рамках інформаційного партнерства з всеукраїнським Інтернет-форумом з обговорення законопроекту про ріелторську діяльність. "ЕП" підтримує будь-які ініціативи з підвищення цивілізованості ринку нерухомості, як, втім, і будь-яких інших ринків.

З 15 по 22 жовтня 2007 р. запрошуються всі, хто має свою точку зору із приводу норм і положень законопроекту, до інтерактивного обговорення даної теми на сторінках форуму за адресою www.forum.asnu.net .

Отже, яка ж ціль майбутнього закону про ріелторську діяльність, у чому його суть і необхідність прийняття?

Метою закону є врегулювання відносин при наданні послуг на ринку нерухомості між самими ріелторами, між ріелторами і клієнтами, між ріелторами і державою. Тобто, привести ці відносини до певного стандарту та загальносвітових норм.

А суть закону - у сполученні державного регулювання галузі із саморегулюванням шляхом створення професійного органа - Ріелторської Палати України.

Реклама:

Державне регулювання виявиться у визначенні того, хто такий ріелтор, хто може здійснювати ріелторську діяльність, основних прав і обов'язків, і, нарешті, відповідальності суб'єктів ріелторської діяльності. Звісно, закон визначить і мінімально необхідні вимоги до ріелтора, до послуг, що він надає.

Саморегулювання ж буде реалізовано через повноваження Ріелторської Палати.

Тільки при такому підході можна говорити про свідоме регулювання професійного середовища державою й - що найважливіше - дій самих учасників цієї галузі. Саме тому закон передбачає створення Ріелторської Палати, котра визначатиме стандарти і правила ріелторської діяльності, має затвердити кодекс етики, проводити сертифікацію ріелторів, розглядати суперечки та скарги щодо діяльності членів професійного співтовариства через дисциплінарну комісію. Одночасно вона буде затверджувати програми підготовки ріелторів і порядок здачі кваліфікаційних іспитів, вести Реєстр ріелторів України й Реєстр суб'єктів ріелторської діяльності.

Всі ці напрямки більш детально будуть розглянуті в наступних матеріалах. У даний момент важливо відповісти на запитання, кому потрібний Закон, які вигоди одержить клієнт, ріелтор, держава?

Які ж причини прийняття закону про ріелторську діяльність?

У числі головних можна виділити такі як відсутність єдиних, мінімально необхідних стандартів ріелторських послуг, невизначеність прав ріелторів при проведенні експертизи документів, що обумовлено неможливістю доступу до інформації державних і комунальних установ. Крім того, немає чітких вимог до обсягу ріелторської послуги. У силу цих причин неможливо надавати якісні послуги і при цьому захищати права споживачів.

Істотним фактором, що викликав необхідність такого закону, стала недовіра суспільства до інституту ріелтора - через присутність на ринку несумлінних посередників ("сірих" і "чорних" маклерів), що діють напівлегально й стихійно, що не мають уявлення про якість послуг і про правові норми.

Актуальним і своєчасним стає питання про необхідність формування системи страхування професійної відповідальності суб'єктів ріелторської діяльності.

Назріла пора й для реального правового, соціального, фінансового і морального захисту ріелтора, його професії, чого в нашій країні дотепер немає. Професію ріелтора, звичайно ж, слід визнати на державному рівні.

Що принесе прийняття закону про ріелторської діяльності споживачам, ріелторам і державі?

Які вигоди одержить споживач?

По-перше, введення цього закону дозволить підняти рівень надання послуг - адже для одержання Сертифіката необхідно буде регулярно здавати іспит і підтверджувати кваліфікацію.

По-друге, з ринку доведеться піти дилетантам і шахраям, що зробить його більш прозорим, безпечним, цивілізованим.

По-третє, клієнт зможе впливати на ріелтора. Адже для нього стане доступним основний важіль - це погроза позбавлення сертифіката ріелтора у випадку надання їм неякісної послуги. На сьогодні залучити ріелтора до відповідальності складно. Це стане можливим тільки із прийняттям закону - тоді в клієнта буде право звертатися в законний професійний орган - Ріелторську Палату України.

Що виявиться вигідним для ріелтора?

По-перше, він буде працювати зовсім легально й у правовому полі. Його професія буде внесена в усі державні реєстри, у нього будуть повні права в рамках здійснення своєї роботи. У такий спосіб професія ріелтора буде визнана на державному рівні.

По-друге, вноситься чітке визначення, що оплачує послугу той, хто її замовляє. Це істотно спростить роботу ріелтора.

По-третє, ріелтор буде наділений правом вимагати від відповідних державних і комунальних установ надання інформації й іншої допомоги - з метою недопущення зловживань на ринку нерухомості, підвищення рівня його прозорості.

По-четверте, відносини між самими ріелторами стануть цивілізованішими і більш етичними - адже за порушення стандартів практики можна поплатитися Сертифікатом.

Що отримає держава, коли буде діяти закон про ріелторську діяльність?

По-перше, зобов'язавши ріелторів працювати професійно, держава зможе забезпечити соціальний захист громадян, котрі опинилися на ринку нерухомості.

По-друге, у держави виникне істотне джерело поповнення бюджету у вигляді податків, котрі нараховують виходячи з реальної вартості об'єктів нерухомості, що буде підтверджуватися договорами, і податків від доходів самих ріелторів.

По-третє, глобальна вигода держави в тому, що вона матиме цивілізований, регульований ринок, що динамічно розвивається.

Матеріал підготовлений Київським порталом нерухомості "Domik.net"

(Продовження буде)

Реклама: