Фінансова погода. Огляд за 6-12 серпня

Фінансова погода. Огляд за 6-12 серпня

Понеділок, 13 серпня 2007, 22:19 -
Експерти вважають, що через це ціни на вторинному ринку житла можуть помітно підскочити. Так, генеральний директор агентства нерухомості "Альянс Брок" Андрій Сокур припускає, що поява на вторинному ринку житла такого потужного гравця як КМДА може призвест
Черновецький підніме ціни на столичне житло

На останній сесії Київради більшість Черновецького змінила порядок придбання соціального житла для пільговиків. Заступник мера Олесь Довгий розповів, що елітне житло, яке забудовники передають місту (від 5% до 10% від загальної площі новобудови), тепер буде виставлятися на торги.

Таким чином у Черновецького хочуть отримати втричі більше грошей на придбання соціального житла – до Нового року, за підрахунками київської влади, місто повинно отримати з таких аукціонів близько 800 млн. гривень.

Найголовнішою "цікавинкою" є те, що за отримані на торгах гроші влада міста буде купувати нерухомість на вторинному ринку. Це житло планується передавати тим, хто стоїть в черзі на житло, і раніше вимушений був очікувати зведення новобудов.

Експерти вважають, що через це ціни на вторинному ринку житла можуть помітно підскочити. Так, генеральний директор агентства нерухомості "Альянс Брок" Андрій Сокур припускає, що поява на вторинному ринку житла такого потужного гравця як КМДА може призвести до подорожчання квартир приблизно на 25-30%.

Реклама:

Укрпошта дала "зелене світло" доларовим переказам Western Union

Державне підприємство поштового зв'язку "Укрпошта" почало виплачувати грошові перекази за системою Western Union у доларах. Відповідний договір "Укрпошта" підписала з "Райффайзен Банком Аваль", який, як відомо, є прямим агентом компанії Western Union. Раніше українські поштовики виплачували перекази за системою Western Union лише у гривнях.

"Укрпошта" підписала новий договір з "Райффайзен Банком Аваль", прямим агентом компанії Western Union, про надання додаткових послуг із системи грошових переказів Western Union... Тепер, відповідно до нової угоди, в 29 відділеннях зв'язку "Укрпошти" виплата грошових переказів за системою Western Union може здійснюватися й у доларах США", - сказано в повідомленні компанії Western Union.

"Укрпошта" планує ще збільшити число відділень, які надаватимуть цю нову послугу. Варто нагадати, що на початку 2006 року Національний банк видав "Укрпошті" ліцензію на здійснення грошових переказів в інвалюті.

Українці досі не знають реальної вартості кредитів

Не дивлячись на те, що пройшло уже майже два місяці з тих пір як Національний банк зобов’язав банки повідомляти реальну вартість кредитів, досі жоден позичальник не має можливості достеменно взнати реальну ставку на кредит.

Більш-менш нормальна ситуація лише з іпотечними кредитами, втім і тут отримати повну інформацію щодо вартості кредиту неможливо. Банки досі не надають точних даних про свої комісійні. До того ж залишається закритою для клієнтів інформація про вартість послуг страховика, юриста чи оцінщика.

Поки що єдиний результат зусиль НБУ – це помітне зменшення реклами про "надвигідні" пропозиції з нульовими відсотками по кредитах.

Фондовий ринок: огляд

Минулого тижня індекс ПФТС відновив зростання, після короткотривалої корекції. У вівторок, 7 серпня, індекс ПФТС збільшився на 1,18% завдяки зламу негативної тенденції у металургійному секторі.

Ще на початку тижня значним зростанням (5%) відзначилися акції Луганськтепловозу та МоторСічі (4,65%), у вівторок – Єнакіївського меткомбінату(+6,9%) та Азвосталі (+4,5%).

В середині тижня динаміка акцій компаній енергетичного сектору була змішаною. Акції Київенерго впали на 3,5%, з іншого боку, акції Центренерго зросли в ціні завдяки новині про 70% зростання чистого прибутку. Такий фінансовий результат компанії, до речі, знижує вірогідність проведення санації. Нагадаємо, що минулого місяця було продано борги Центренерго на 192 млн. грн., однак пізніше, на прохання РНБО, кабмін призупинив продаж боргу.

Наприкінці тижня загальний позитив на світових торгівельних майданчиках після засідання ФРС відобразився зростанням усіх провідних індексів. За словами аналітиків Укрсоцбанку, цей оптимізм перейшов і на вітчизняний ринок. Лідерами росту серед компаній першого ешелону були акції машинобудівних та металургійних підприємств. Хоча загальна динаміка цін на акції підприємств інших галузей була змішаною, за перші чотири дні тижня індекс зріс на 2,8%. Однак, вже у п’ятницю корекція склала майже 2%.

Серед причин - криза на світовому ринку іпотечного кредитування, яка поки що навряд істотно може вплинути на український ринок. На думку аналітиків Укрсоцбанку, іноземні інвестори можуть почати продавати найбільш ліквідні акції, до складу яких українські активи не входять. Однак у разі затягування кризи вона може істотно скоректувати світові ринки, що також відобразиться і на вітчизняному ринку.

Миттєвим впливом для вітчизняного ринку може стати відсутність "нових грошей" в акціях та облігаціях. Тому пожвавлення на ринку вже найближчим часом може зупинитися.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!